„Klubrádió
Reggeli gyors

32 fokos diák, 34 fokos tanár

30/09/2020 21:32

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Csütörtöktől kötelező a testhőmérséklet mérése az iskolákban. A próbaüzem „káprázatos”, a káosz majdnem teljes.

2020. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 20.09.30. Pilz Olivér
09:41
00:00

Érintés nélkül működő hőmérőket, a nagyobb intézményeknek hőkapukat ígért az országos tiszti főorvos, hogy reggelente, az érkezésnél ne bénuljon meg az élet az iskolákban. A testhőmérséklet mérése ugyanis október 1-jétől kötelező diákoknak, tanároknak egyaránt. Azt, hogy miért nem a tanév kezdetétől, szeptember 1-jétől, azt senki sem érti, de ezen túl lehet lendülni. Megjegyzendő, hogy ezt az óvintézkedést sok intézményben már bevezették, mert logikusnak tűnt a kormány döntése, vagy a tankerület utasítása nélkül is.

Nos, hőmérők érkeztek, hőkapukat 30-án reggelig még nem sok helyen láttak. Az érintés nélkül működő hőmérők egyes diákoknál 32 fokot mutattak és hasonlóan elképzelhetetlen értékeket – számolt be róla Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, matematika-fizika-biológia szakos tanár. Az ő esetében valamivel több, mint 34 fokot jelzett a készülék. Közismert, hogy az emberi test normális hőmérséklete körülbelül 36 Celsius. A tiszti főorvos szerint 37,8 foknál már el kellene különíteni a tanulót, vagy ha lehet, hazaküldeni. Ez meg olyan fokú láz, amelynél a gyerek már rosszul lehet, épeszű szülő, tanár nem hagyhatja magára, nem küldheti sehová.

Pilz Olivér szerint ezzel az egész ellenőrzéssel egészségügyi szakembereknek kellene foglalkozniuk, mert ugyan a tanárok arra képesek, hogy a tantervben, vagy a tankönyvben lévő butaságokat kijavítsák, úgy védjék a tanulókat, de nem képzett ápolók. Egyébként kaotikus állapotok uralkodnak, már ami a járvány elleni védekezést illeti. Sok pedagógus azért ül otthon, mert a tesztelésre vár, nem világos, hogy mikor kell karantént elrendelni egyes tanulók, vagy egész osztályok számára, a kontaktszemélyek felkutatása nem működik.

A tapasztalat szerint a diákok sokkal inkább betartják a szabályokat, mint az átlag magyar állampolgár. A távolságtartással azért vannak problémák, de azt a legtöbb intézményben egyszerűen lehetetlen megvalósítani, nincs annyi hely. A szabályokat beemelték a házirendbe, és ha valaki megszegi azokat, akkor bizony a szankció sem marad el. Pilz Olivér elmondta, hogy az őszi időszakban minden évben több a megbetegedés, a fertőzés, mint a tanév többi szakában, tehát ez most tényleg kritikus helyzet, nagyon nehéz laikusként eldönteni, hogy valamilyen szokásos légúti fertőzésről van szó valakinél, vagy már gyanakodni kellene a koronavírusra.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Reggeli gyors
20.09.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes