„Klubrádió
Esti gyors

Még befelé megyünk a járványba

2/10/2020 05:22

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Komolyabban kellene venni a veszélyt! – mondja Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa. A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma egyre nő.

2020. október 01. Esti gyors - részlet 20.10.01. Komáromi Zoltán
00:00
00:00

Aggasztó a szakemberhiány az egészségügyben, ez eddig sem volt titok. Azonban az már kifejezetten riasztó, hogy a Péterfy Kórház, amelynek része az Országos Traumatológiai Intézet, vagyis baleseti ellátást végez, nyugdíjas szövetkezeteken keresztül keres munkaerőt. Például segédápolókat, orvos-írnokokat. Ebben az intézményben nagyon súlyos esetekkel kell foglalkozni a nap 24 órájában, egészen magas az egészségügyi kockázat. Munkaügyi szempontból akár érthetőnek is nevezhető a lépés, hiszen a nyugdíjasok után nem kell úgy járulékot fizetni, mint az aktív korú dolgozók után, de ez csak egy pénzügyi szempont.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikus a szerint lesznek itt még meglepetések a járványkezelésben. A kormánypropaganda szerint az Egészségügyi Világszervezet direktívái szerint végzik Magyarországon a tesztelést. Kérdés, hogy melyik szerint? Ugyanis a WHO a járványhelyzet változásához igazodva újabb és újabb irányelveket ad ki. Itt 22-25 ezer tesztet kellene elvégezni naponta ahhoz, hogy ki lehessen szűrni az aktív vírushordozókat. Az nem normális állapot, hogy ha le is veszik a mentők a mintát, 5-7 napot kell várni az eredményre, mert nincs laborkapacitás, nincs elég reagens.

Egyre többen halnak meg a fertőzés következményei miatt. Szakemberek hetekkel ezelőtt jelezték, hogy ez fog bekövetkezni, mert nyáron a fiatalabb korosztályon keresztül futott a betegség, enyhébb tünetekkel, vagy akár tünetek nélkül, most a családokban terjed az idősebbekre is. Mégsem fordított a kormányzat erre elég figyelmet.

Szerencse, hogy még nincs itt az influenza, annak valamikor november vége felé kezdődik általában a „szezonja”, viszont a nátha és ahhoz hasonló megbetegedések már előfordulnak, egyre gyakrabban. A koronavírus okozta tünetek között vannak olyanok, amelyeket a laikusok is fel tudnak ismerni. Covidra lehet gyanakodni, ha eltűnik az ízérzékelés és a szaglás, ha olyan kínzó izom-, illetve végtagfájdalmak jönnek elő, amelyeket korábban nem észlelt valaki.  Komáromi Zoltán arra figyelmeztet, hogy ezt a járványt komolyan kell venni. Az emberek saját magukat és családjukat a jól ismert módszerekkel tudják védeni: maszkviselés, távolságtartás, a kézhigiénia betartása.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly.

Esti gyors
2020.10.01. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János