„Klubrádió
Reggeli gyors

Csökkent a magyarokban a „vak engedelmesség”

30/09/2020 11:22

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kezdjük megszokni, hogy egy ideig együtt kell élnünk a járvánnyal. Hiába riasztóbbak a mostani számok a tavasziaknál, kevésbé félünk a koronavírustól.

2020. szeptember 30. Reggeli gyors - részlet 20.09.30. Kende Anna
07:44
00:00

Március óta figyelik az ELTE kutatói, hogy mennyire változik az emberek viselkedése a járvány idején, engedelmeskednek-e a kormány utasításainak, egyáltalán hogyan szembesülnek a veszéllyel. A felmérés nem reprezentatív, de elég pontos képet ad a változásokról, miután mindig ugyanazoktól várnak és kapnak választ. Valamivel több, mint ezer emberről van szó. A főbb megállapításokat Kende Anna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense, a kutatás vezetője osztotta meg hallgatóinkkal a Reggeli gyorsban.

Csökkent a szabálykövetési hajlandóság. Tavasszal még jellemző volt a „vak engedelmesség”, vagyis sokan akkor is betartották a sebtében meghozott szabályokat, ha azokkal nem értettek egyet. Ez nyár elejére csökkent, de most, a második hullámban némileg újra erősödik. Azért érzékelhető, hogy az emberek elutasítják azt a vezetési stílust, amely a tekintélyre hivatkozik és azt ígéri, hogy minden veszélytől megóv mindenkit. Mostanra átvette a szerepet a morális meggyőződés, tehát az, hogy az illető szerint mi a helyes hozzáállás az egyes intézkedésekhez. Csökkent a hatóságokkal való feltétlen együttműködés mértéke, 31-ről 26 százalékra.

Tavasszal jobban odafigyeltek a válaszadók az úgynevezett kritikus hangokra, mint most. Ezt azzal magyarázta Kende Anna, hogy a vírustagadók, az összeesküvés-elméleteket hirdetők szava már nem annyira érdekes.

Márciusban, a kutatás kezdetén még keveset tudtunk a koronavírus-járványról, ismeretlen volt, nem tudtuk, hogy mi vár ránk, ezért féltünk tőle. Akkor még alig volt olyan válaszadó, aki ismert volna beteget, vagy fertőzöttet. Most minden második megkérdezett számolt be arról, hogy van az ismeretségi körében koronavírusos ember. Mégis csökkent a félelem mértéke.

Kende Anna elmondta azt is, hogy a kormány intézkedésinek összehasonlítása persze nehéz, hiszen azok mindig változnak. Összességében azonban leszűrhető, hogy a válaszadók többsége szerint nem történtek túlzó, vagy káros lépések a járványkezelés során. Az újabb és újabb szabályokat azonban akkor tartják be leginkább, ha azokat hatékonynak gondolják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely.

Reggeli gyors
2020.09.30. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes