„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán ellen szakértelem?

12/10/2020 11:06

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egyre hangosabb az ellenzék mögött tevékenykedő tudományos, szakértői háttércsoport, amelyben jobboldali gondolkodó emberek is részt vesznek.

2020. október 12. Reggeli gyors - részlet 20.10.12. Mellár Tamás
09:30
00:00

Az alkotmányosság helyreállítása lesz az első feladat, ha 2022-ben megtörténik a kormányváltás. A mostani, Alaptörvénynek nevezett jogszabály helyett olyanra van szükség, amely az 1848-as eszméktől indulva figyelembe veszi a demokratikus értékeket. Erről beszélt a Reggeli gyorsban Mellár Tamás független országgyűlési képviselő az ELEGY nevében. A betűszó az Ellenzéki Együttműködést takarja, amelyben számos szakértő, tudós, gondolkodó dolgozik azon, hogy a közös ellenzéki politika számára alkosson programrészleteket, alternatívákat, ha úgy tetszik: szellemi muníciót.

Az ELEGY eddig öt szakbizottságot hozott létre: a közjogit,a gazdaságit, az oktatásit, az egészségügyit, meg a szociális és nyugdíjügyit. Ez önmagában mutatja, hogy Magyarországon hol vannak a legfontosabb teendők. A bizottságok 2021 végére hosszabb, alaposabb tanulmányokat, elemzéseket készítenek, amelyeket be lehet majd vonni egy közös választási programba. Mellár Tamás úgy fogalmazott: kovászt akarnak adni a meginduló folyamathoz.

A Közjogi Munkacsoport most állt elő egy tanulmánnyal, amelyben jobb- és baloldali szakértők egyértelműen megállapítják, hogy az Orbán-rezsim antidemokratikus, aránytalan, részrehajló. A Fidesz által kialakított választási rendszerben csak a pártokon átnyúló, teljes körű együttműködéssel van esélye az ellenzéknek. A dokumentumban egyenesen békés „rendszerváltozást” emlegetnek.

Mellár Tamás optimista. Bízik abban, hogy az ellenzéknek szüksége van az értelmiségi, szakmai háttérre.

Az interjút a fenti lejátszó ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.10.12 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor