„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Legalább szimbolikusan lebonthatjuk a kétharmadot

9/10/2020 23:23

| Szerző: Klubrádió/szg

Megérti a szerencsi időközi választáson induló ellenzéki jelölttel szembeni aggályokat Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, de mivel személyesen is megismerte Bíró Lászlót, úgy látja: a jobbikos politikus megbánta az antiszemita kijelentéseit és nem gyűlölködő emberről van szó. A vasárnapi Borsod megyei választáson (amelyet Koncz Ferenc fideszes képviselő halála miatt írtak ki), csak szimbolikusan bontható le a kormánypártok kétharmada, mert a mihazánkosok velük szavaznak – tette hozzá.

2020. október 09. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (20.10.09.)
09:00
00:00

Vasárnap országgyűlési képviselőt választanak a Borsod megyei 6-os körzetben, mert Koncz Ferenc (Fidesz), a szerencsi, tiszaújvárosi térség országgyűlési képviselője nemrég közlekedési balesetben elhunyt. A kormánypártok a lányát, Koncz Zsófiát indítják, aki korábban a Fidelitas alelnökeként a nagy visszhangot kiváltó provokátorfigyelő akcióval lett ismert, az ellenzék pedig a jobbikos Bíró László mögé állt be, aki korábban antiszemita kijelentéseket tett, majd ezekért bocsánatot kért. A 2018-as választáson Koncz Ferenc 49,3, Bíró László 31,6 százalékot kapott, azonban az ellenzéki pártok külön indultak, és a rengeteg kis párt miatt 19 jelöltre lehetett voksolni. Vasárnap négyen lesznek a szavazólapon. 

 
Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje (kép: Facebook)
 
 

Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét kérdeztük, aki azt mondta: leginkább szimbolikus a választás, mert ha sikerülne legyőzni a Fideszt, akkor a kétharmad formálisan megszűnne. Persze a Mi Hazánk képviselői „a Fidesz megbízásából” dolgoznak, és úgy szavaznak, ahogy a Fidesz kéri. Jelezte: már azt is sikernek tekintené, legalábbis nem lenne elkeseredve, ha sikerülne megszorongatni a Fidesz jelöltjét, de reménykedik a győzelemben. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz mindent bevetett, munkahelyteremtől beruházásokat jelentenek be, sorra jönnek miniszterek és államtitkárok, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője is. Ráadásul sok a szegény lakos a körzetben, az ő befolyásolására eddig lehetett látni kísérleteket, így a választás tisztaságában se lehet biztosnak lenni – tette hozzá. (Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára pár napja „Hajrá, Zsófi” feliratú maszkban laptopokat osztogatott.)

Hangsúlyozta: bár itt nem sikerült összehozni, továbbra az előválasztás nagy híve, enélkül nem lát valódi esélyt arra, hogy legyőzzék a Fideszt 2022-ben. Ha a pártok egymás között elosztják, hogy kit ejtőernyőztetnek le Pestről vidékre, akinek nincs helyben hitele, veszíteni fog az ellenzék – tette hozzá. A független polgármester '22-ben mind a 106 körzetben előválasztást szeretne, mert ez aktivizálná a szavazókat, tesztelné a jelölteket, hogy ha valami támadható van a tevékenységükben, az derüljön ki időben. Az esélytelen ellenzéki jelöltekről pedig az derüljön ki, hogy csak megosztanák a szavazatokat, és minél kevesebben induljanak el.

 
Bíró LászlóFotó: Beli Balazs / Facebook
 

Márki-Zay Péter azt is mondta: a Fidesz eddig általában többet tanult az időközi választásokból, mint az ellenzék. A hódmezővásárhelyi recept abból állt, hogy minden ellenzéki párt beáll egy széles körben elfogadható, független jelölt mögé. A 2018-as országgyűlési választáson viszont ezt csak nagyon kevés helyen próbálták meg, a tavalyi önkormányzati választáson már több sikert hozott, például Pécsett vagy Miskolcon. 

A Bíró László antiszemita kijelentéseivel kapcsolatos kérdésre azt mondta: abszolút megérti ezt az aggályt, de személyesen is megismerte Bíró Lászlót, aki vendégül látta őt a kampányban, és teljesen tisztességes embernek tartja, akiben „semmilyen gyűlölet nincsen”. Őszintén megbánta azokat a mondatait, bocsánatot kért, nem fog erőszakot szítani a magyarság különböző csoportjai között – tette hozzá.

Ugyanebben a témában kérdeztük az Esti gyorsban Lakner Zoltán politológust, a Jelen című folyóirat főszerkesztőjét. A vele készült beszélgetést itt hallgathatják meg:

2020. október 09. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (20.10.09.)
06:31
00:00

Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2020. október 09., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János