„Klubrádió
Esti gyors

Lavinát indíthat el az orvosok mintegy 350 milliárdba kerülő béremelése

7/10/2020 21:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Katona Tamás közgazdász, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára szerint az orvosok béremelése jövőre 350 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Kizártnak tartja, hogy hogy a szakdolgozók bérét ne kelljen emelni. Velük és a szociális szférában dolgozókkal együtt ez további 350 milliárdot is jelenthetne – tette hozzá.

2020. október 07. Esti gyors / részlet, Katona Tamás (20.10.07.)
06:35
00:00

Katona Tamás közgazdász, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára szerint az orvosok béremelése, amelyről nemrég született megállapodás, jövőre 350 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Azt nem tudja, hogy át kell-e írni emiatt a költségvetést, mert „az elmúlt tíz évben megszűnt a költségvetés transzparenciája”. Szombaton született a döntés a béremelésről, és azt el is mondták, hogy ez a miniszterelnök személyes döntése volt, tehát mindegy, „mi van a költségvetésben”, az csinálnak, amit ő mond.

Azt nem tudni, hogy ez mit jelent az egészségügyben, mert szinte kizárt, hogy a szakdolgozók bérét ne kelljen emelni. Ez olyan óriási feszültséget teremt az ágazatban, amit nehéz lenne vállalni. Egymásra van utalva az orvos, az ápoló, a segédápoló, nem lehet csak az egyikük helyzetét rendezni – vélekedett. 

Kormányzati oldalról „mondtak mindenfélét”, hogy mennyi béremelést kaptak a szakdolgozók, de Katona Tamás szerint ez nem igaz. Az egyik államtitkár például nemrég azt emelte ki, hogy 2018-as bázison mennyit kapnak ők majd most, de ezen az alapon akár a 2010-es fizetésekhez, vagy egy bolgár ápolónő keresetéhez is viszonyíthatta volna – fogalmazott a volt államtitkár.

Sőt, szerinte az igazán nagy probléma, hogy a szociális ágazatban borzasztó alacsony bérek vannak, és ott dolgozik százezer ember. Így aztán megindulhat a lavina, ha az egészségügyben emelnek, akkor sokan akarnak átmenni oda a szociális dolgozókv közül. Továbbá van százezer köztisztviselő, náluk se nyúltak nagyon régen a bérekhez, az önkormányzati köztisztviselőknek szemérmetlenül alacsony bérért kell dolgozniuk – tette hozzá Katona Tamás.

Azt mondta, nem hiszi, hogy az egészségügy többi dolgozójánál is 60 százalékos béremelés lenne. Nagyjából azonos a szakdolgozók és az orvosok bértömege, ha ennek a felét kapják, az is több mint 170 milliárd forint. Nagyjából ennyi, valamivel kevesebb kellene a szociális ágazatban, tehát ha még egyszer 350 milliárdot rászánna a kormányzat, akkor lehetne egyensúlyt teremteni az egészségügyben és a szociális szférában. A teljes költségvetés a bérekre 4000 milliárd forintot fordít, ehhez képest ez nagyon jelentős összeg lenne. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020. október 07., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor