„Klubrádió

SZFE: se ösztöndíj, se támogatás

5/11/2020 17:17

| Szerző: Klubrádió

Október végéig legkésőbb meg kellett volna érkezni az érintett SZFE-s hallgatók számlájára a rászorulók támogatásának és az ösztöndíjaknak, mint kiderült, az utalást megindító dokumentum az új kancellár aláírására vár. Szarka Gábor emellett egy újabb termet záratott be a Róna utcában.

A rászorulók támogatásán kívül az ösztöndíjakat sem utalták – írta meg a hvg.hu az egyetem egyik hallgatójától. Kancellári utasításra pedig bezárták az oktatás egy fontos, külső helyszínét.

Már október közepén, de legkésőbb október végén meg kellett volna érkeznie a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) érintett hallgatóinak számlájára a szociális támogatás és az ösztöndíj összegeinek, de az utalást megindító dokumentum az új vezetés által kinevezett kancellár, Szarka Gábor aláírására vár – tudta meg a portál az SZFE hallgatóitól november 5-én, csütörtökön délután.

A kancellárt is kereste a portál, de Szarka Gábor nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Később azonban SMS-ben tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy „a szociális ösztöndíjak kiutalásra kerültek az SZFE-n”.

 
 Fotó: Favebook
 

A hallgatók azonban még nem kaptak értesítést arról, hogy megérkezett volna az utalás.

A hallgatói ösztöndíjra tanulmányi eredmény alapján lehet jogosult egy hallgató, a szociális támogatást viszont rászorultsági alapon ítélik meg: a támogatási kérelem elbírálásakor figyelembe veszik többek között a lakhatási körülményeket, a lakhely távolságát az egyetemtől, a hallgatóval egy háztartásban élők jövedelmét, az egészségügyi állapotot.

„Vagyis azoktól vonták meg a támogatást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” – mondta el a portálnak Szurdi Panni, az egyetem hallgatója.

A két támogatás összege szeptemberre és októberre egyes hallgatóknál akár a 70-80 ezer forintot is elérheti. A sok esetben a hallgatók egyetlen bevételét jelentő összeget az egyetem hallgatói adományokból előlegezték meg. A támogatások kérdése nagyjából minden ötödik nappali tagozatos hallgatót érint az egyetemen.

Emellett a Róna utcában a filmes tanszék egyik külső műtermét is lezárták. Ezzel megnehezítve az operatőr hallgatók mellett a rendező-, vágó-, látványtervező- és más filmszakos hallgatók munkáját.