„Klubrádió

Vidnyánszky: Új helyszíneken folytatódik az oktatás februárban

11/11/2020 10:54

| Szerző: Klubrádió

Februárig felfüggesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem élére kinevezett új kuratórium az oktatást. Vidnyánszky Attila, a testület elnöke azt állította, hogy februárban új helyszíneken folytatódhat a képzés, de azt, hogy ezek hol lesznek, nem árulta el.

Februártól új helyszíneken folytatódik az oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta el az Inforádiónak Vidnyánszky Attila. Azt azonban nem árulta el, hogy ezek a helyszínek, hol lesznek. Az egyetem új kuratóriumának elnöke azt mindenesetre hozzátette: „Én személyesen egy sokkal nyitottabb, színesebb és gazdagabb életet élő egyetemet vízionálok.”

A Telex szerint Vidnyánszky úgy ítéli, a hallgatók nem keresik a kapcsolatot a fenntartóval, hogy tárgyaljanak. Ami aligha lehet meglepetés, hiszen SZFE hallgatói az elejétől kezdve azt kommunikálják, hogy nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, és az autonómia visszaadását követelik.

Az új járványügyi rendeletek értelmében azonban hétfőn bejelentették, hogy elhagyják az intézmény épületeit. Az oktatást – amelynek felfüggesztését nem fogadják el – digitális formában folytatják.

Sajtótájékoztató a Jelen/Lét Fesztiválról
 
Vidnyánszky Attila Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Két héttel korábban, október 30-án Rátóti Zoltán, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja levélben írta meg, hogy az őszi szünetet követően felfüggesztik az egyetemen az oktatást, mivel a hallgatói blokád miatt az egyetem új vezetői október 1-je óta nem tudták elfoglalni hivatalukat, és nem látnak rá az oktatás folyamatára

A hallgatók és az SZFE tanárai ezt követően november 1-jén vasárnap nyilatkozatot tettek közzé, majd november 2-án sajtótájékoztatón megismételték, hogy folytatják az oktatást az intézményben. Egyúttal Palkovics László innovációs és technológiai minisztert tárgyalásra kérték fel, mivel szerintük ő az alapítói jogok törvényes gyakorlója.