„1%
Esti gyors

Szarka nem írta alá, az SZFE-sek 600 oldalt bevittek a hivatalba

10/11/2020 20:02

| Szerző: Klubrádió/szg

Személyesen vitték be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az Oktatási Hivatalba azt a 600 oldalas dokumentumhalmot, amely bizonyítja, hogy akkreditált keretek között folyt az oktatás az egyetemen. Erre azért volt szükség, mert Szarka Gábor kancellár ellenjegyzése kellett volna, hogy elküldjék az iratokat, azonban ehhez nem járult hozzá – mondta Fröhlich Kristóf, az SZFE hallgatója.

2020. november 10. Esti gyors / részlet, Fröhlich Kristóf, SZFE (20.11.10.)
04:46
00:00

Ahogy arról mi is beszámoltunk kedd délután, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a járványügyi intézkedések értelmében elhagyják az intézmény épületeit, de nem adják fel a blokádot, hanem „magukkal viszik”. A hallgatók kedden tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik.

Fröhlich Kristóf, az SZFE hallgatója az Esti gyorsban azt mondta: továbbra is ugyanazt teszik, amit eddig, szakmájukból kifolyólag kreatívan és minél művészibb eszközökkel eljuttatni ügyük hírét a támogatóiknak, és online térben vinni tovább a hírt, hogy nem állnak meg, amíg a követeléseiket nem teljesítik. 

Jelezte, miután szerencsére tavasszal már szereztek tapasztalatot az online oktatásra átállásról (mint ahogy a legtöbb felsőoktatási intézmény), az oktatásuk ugyanúgy folytatódik, mint az elmúlt két hónapban, csak interneten keresztül. Ez nyilván nehezebb, mert az SZFE órái gyakorlati jellegűek, de minden tanáruk azon van, hogy minél teljesebb oktatást kapjanak még így is.

A félévük, mivel akkreditálva van, nem lehet ellehetetleníteni „egyelőre még”. Megismételte, hogy az oktatási törvényt sértőnek tartják a kuratóriumi döntését az oktatás felfüggesztéséről, ezért a HÖK bírósághoz fordult. Elindítottak egy ügyet, amelynek halasztó hatálya van, ezért ezt az intézkedést még nem lehet végrehajtani; a bírósági döntésre természetesen várnak.

Fröhlich Kristóf azt is elmondta: eljuttatták az Oktatási Hivatalba azt a 600 oldalas dokumentumhalmot, amely bizonyítja, hogy akkreditált keretek között ment az oktatás az egyetemen. Ezt szerdán bírálják el. Úgy fogalmazott: azért kellett személyesen bevinniük az OH-ba ezeket a bizonyító erejű dokumentumokat, mert kancellári ellenjegyzés kellett volna, hogy az okiratokat elküldjék a hivatalba, de ehhez Szarka Gábor nem járult hozzá.

Beszélt arról is, hogy felkérték Palkovics László innovációs minisztert, üljön le tárgyalni velük, de ezt a kérést nem teljesítette. Azért akarnak a minisztériummal tárgyalni, mert a kuratóriumot és az általa kinevezett tisztviselőket illegitimnek tartják. „Egyelőre nem érkezett pozitív válasz, türelmesen várjuk” – mondta Fröhlich Kristóf.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2020. november 10., kedd 18.20
Műsorvezető: Kárpáti Iván

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás