„Klubrádió

SZFE: nem lehet semmisnek tekinteni a félévet

22/12/2020 19:37

| Szerző: Klubrádió

Bírósági ítélet született arról, hogy nem lehet sem felfüggeszteni, sem semmisnek tekinteni tanulmányi félévet, amivel a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése próbálkozott, hogy megtörje a hallgatók blokádját. A bíróság álláspontja szerint a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat okozna a hallgatóknak.

Nem lehet felfüggeszteni és semmisnek tekinteni tanulmányi félévet – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata bírósági ítéletre hivatkozva.

Az SZFE HÖK november 9-én fordult bírósághoz, miután november 6-án az egyetem új vezetése megpróbálta felfüggeszteni a félévet és betiltani az oktatást – írja a 444.

Az egyetem új vezetése korábban is megpróbálkozott a manőverrel november végén is. Erre az akkor kelt kormányhatározat biztosított számukra lehetőseéget, ami elvben lehetőséget biztosított a félfüggesztésére és semmissé nyilvánítására, azonban a Fővárosi Törvényszék mostani döntése az SZFE HÖK szerint ezt is keresztülhúzza.

Fotó: Klubrádió
 

A portál szerint a bíróság ugyanis azt mondta ki, hogy a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatóknak, és az ebből eredő jogsérelemért akkor sem lehetne kárpótolni őket, ha ezzel kapcsolatban külön perben mondaná ki az igazukat a bíróság. „Így (a bíróság) elrendelte számunkra az azonnali jogvédelmet, mely biztosítja a félév eredményes befejezését, addig is, míg a kuratórium elleni per folytatódik. A halasztó hatály elrendelésével az oktatás megtiltásáról és a szorgalmi időszak utolsó két hetében megtartott tanórák, valamint a jelenleg is zajló vizsgaidőszak során tett vizsgák figyelmen kívül hagyásáról szóló fenntartói intézkedésekhez a per jogerős befejezéséig joghatás nem kapcsolódik.”

Az SZFE hallgatói ősszel foglalták el az egyetemüket, tiltakozva a kormány által az intézményük fölé rendelt alapítvány vezetőinek személyével és intézkedéseikkel szemben.