„Klubrádió
Reggeli gyors

Mi lesz, ha jövő év végéig marad a járványügyi készültség?

22/12/2020 13:31

| Szerző: Klubrádió/szg

Jogi értelemben fenn lehet tartani akár még egy évig is a járványügyi készültséget, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn előrevetítette – mondta Zeller Judit, a TASZ magánszféra-projektjének szakértője. Szerinte a járványügyi készültség tulajdonképpen „mini-veszélyhelyzet”, amely az alaptörvényt magát is megkerüli, és ezt valószínűleg lehet csűrni-csavarni. Nehezebb fogást találni rajta, még a veszélyhelyzet is jobban definiált dolog.

2020. december 22. Reggeli gyors / Zeller Judit, TASZ (20.12.22.)
05:28
00:00

„A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel Budapesten, a Karmelita kolostorban. Sokan elkezdtek azon gondolkodni, hogy vajon fenntartják-e a különleges jogrendet; Zeller Juditot, a TASZ magánszféra-projektjének szakértőjét kérdeztük.

Jogi értelemben fenn lehet tartani akár még egy évig is – mondta. A veszélyhelyzetnek, amelyben jelenleg vagyunk, van olyan ténybeli korlátja, hogy addig lehet, szabad fenntartani, amíg fennáll a járványhelyzet. Ez szakmai kérdés, de a kormány kevéssé foglalkozik szakmai kérdésekkel. Nincsenek olyan adatok, amelyek megalapoznák, hogy a veszélyhelyzetet indokolt volt bevezetni. Hasonló a helyzet, mint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetnél, amely már négy-öt éve érvényben van. Jelezte: senki nem kérdőjelezi meg a járvány súlyosságát, de ilyen ténybeli megalapozást általában nem szokott kapni a nyilvánosság a kormánytól.

Zeller Judit úgy fogalmazott: a járványügyi készültség tulajdonképpen „mini-veszélyhelyzet”, amely az alaptörvényt magát is megkerüli, kérdéssé teszi, valószínűleg ezt lehet csűrni-csavarni. Az alaptörvény akkor is adna némi garanciát, ha a jelenlegi kormány tevékenységéről beszélünk. A járványügyi készültségnek nincsenek hasonló garanciái, sokkal szabadabban kezelheti a kormány. Még nehezebb fogást találni rajta, a veszélyhelyzet jobban definiált dolog.

A veszélyhelyzetnek van jogalkotási korlátja, hogy ha nincs külön parlamenti döntés, akkor a kormányrendeletek 15 napig maradnak hatályban. Ezeket most eleve meghosszabbítják, ami az országgyűlésen múlik. Elvileg az alkotmánybíróság is garanciát jelenthetne, lehetne hozzá fordulni a veszélyhelyzet alatt is, más kérdés, hogy mennyire hatékony jogosorvoslatot nyújt. Formálisan megvan egyfajta hatalommegosztás, de a szakértő szerint a kormány és az országgyűlés között ez egyáltalán nem érvényesül, a kétharmad miatt az országgyűlés bármit keresztül tud vinni, ami a kormány szándéka.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: szavazás a veszélyhelyzetről a Parlamentben, fotó: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020. december 22., kedd 07:45
Műsorvezető: Dési János