„Klubrádió
Reggeli gyors

Fleck Zoltán: Az Alaptörvény Orbán személyes dokumentuma

15/12/2020 13:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az autoriter rendszerekben az alkotmány szerepe relatív. Bármikor átléphető. A mostani miatt minden magyar szégyenkezhet – mondja a jogszociológus.

2020. december 15. Reggeli gyors - részlet 20.12.15. Fleck Zoltán
15:42
00:00

Gránitszilárdságúnak ígérték, most épp a 9. módosításon esett át Magyarország Alaptörvénye. Elvileg egy alkotmánynak a közösség identitását kellene tükröznie, de az autoriter rendszerekben ez nem így van. A magyarba különösen bornírt szövegek kerültek. Például: az anya nő, az apa férfi. Minden bizonnyal azért, hogy a fontos dolgokról eltereljék a figyelmet, mint mondjuk az ál-alapítványokról, a félkatonai berendezkedésről.

Fleck Zoltán jogszociológus, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója nem kevesebbet állít, mint azt, hogy ha az ellenzék nem tudja megváltoztatni az Alaptörvényt, akkor ne akarja megnyerni a választást, mert ilyen jogi környezetben nem lehet kormányozni. Az egészet ezért csinálták ilyenre Orbánék. Meg kell tehát találni az első számú jogszabály megkerülésének módját, és meg is lehet. Lehetséges alkotmányozni kétharmados többség nélkül is.

A módosításban több aggályos rész van. Először az alapítványokról, amelyek például átveszik a felsőoktatást. (Nem tévesztendők össze a valódi, civil alapítványokkal.) Itt  közfeladatokat és persze közpénzeket csoportosítanak át az államon kívüli körre. Ezek aztán szilárdabbak lesznek, mint egy alkotmány. A másik rendkívül aggályos irány, hogy már maga az állam válik egyre erőszakosabbá. A veszélyhelyzetet, rendkívüli jogrendet arra használja fel Orbán Viktor, hogy gyengítse az alkotmányos kontrollt a hadsereg felett. Eddig csak akkor lehetett volna bevetni a honvédséget, ha fegyveres támadás éri az országot. Ezután tulajdonképpen a civil lakosság ellen is felhasználható. Ez még akkor is rendkívül aggályos, ha nem valódi szándékról, hanem félelemkeltésről van szó.

Csak Kelet felé kell tekintenünk, és látjuk, hogy mire képes egy hatalom, ha veszélyben érzi magát. A félelemkeltés régi politikai eszköz – emlékeztet Fleck Zoltán. És az Orbán-kormány politikai kommunikációja, szóhasználata már egyre keletiesebb, jelzi, hogy egy célja van: a hatalom megtartása. A tét óriási. Kormányváltás és rendszerváltás kell – mondja a jogszociológus.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2020.12.15. 06:00
Műsorvezető: Dési János