„Köszönjük,

Megszavazták a felhatalmazási törvényt

10/11/2020 17:01

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék nagy része is támogatta a parlamenti szavazáson, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket alkothasson, amelyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggeszti. A felhatalmazási törvénybe beépítették az ellenzéki módosító javaslatokat is. A kormányt egyúttal több ellenzéki képviselő is felszólította, hogy a felhatalmazást csak járványügyi és a gazdasági védekezésre használják, ne úgy, mit tavasszal. A független Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs nemet mondott a törvényjavaslatra.

180 igen, egy nem szavazattal elfogadta a kormány rendkívüli felhatalmazásáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály lényege, hogy az országgyűlés az elkövetkező 90 napra rendkívüli felhatalmazást ad a kormánynak, hogy veszélyhelyzetben olyan rendeleteket alkothasson, amikkel egyes törvények alkalmazását felfüggeszti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, vagy egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat – írta a 444.hu.

Orbán Viktor a törvényjavaslathoz hétfőn további, szigorúbb járványügyi intézkedés bevezetését kötötte, az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalmat, a középiskolák átállását a digitális tanrendre, a gyülekezési tilalmat és tömegrendezvények általános tilalmát.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Orbán Viktor miniszterelnök (k), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán
 

Az ellenzéki frakciók képviselői felszólalásukban hangsúlyozták, már korábban jelezték, hogy megadják a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, hogy a szerintük már így is alaposan megkésett járványügyi intézkedések életbe léphessenek.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Tordai Bence Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

Több felszólaló képviselő felszólította viszont a kormányt, hogy ezt a felhatalmazást csak járványügyi és a gazdasági védekezésre használják. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szerint a tavaszi felhatalmazási törvény tapasztalatai alapján nehéz bízni benne, hogy a kormány arra használja majd a rendkívüli rendeletalkotási lehetőségét, amire kérte. Felemlegette, hogy a kormány akkor a rendkívüli felhatalmazás birtokában döntött például az ipari övezetek elcsatolásáról a települési önkormányzatoktól, vagy a közérdekű adatigénylések teljesítési határidejének 45 napra történő kiterjesztéséről, amik egyáltalán nem kapcsolódtak a védekezéshez.

Tordai hozzátette, akkor tudja elfogadni a felhatalmazási törvényjavaslatot, ha az ahhoz beérkezett egyetlen, ötpárti módosító javaslat belekerül a törvénybe. Ez pedig lehetővé tenni, hogy vitatott rendeletek esetében a pártok frakcióvezetői egy személyben fordulhassanak az alkotmánybírósághoz, aminek gyorsított ütemben kellene megállapítania, hogy a vitatott rendelkezés nem ütközik-e az alaptörvénybe. A törvényt végül a módosító javaslatokkal együtt fogadta el a parlament

A törvényt azonban azok a független képviselők nem szavazták meg, akik ezt már előtte is nyilvánosan jelezték. Hadházy Ákos, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjaiként kijelentették, „nem támogatják a felhatalmazási törvény 2.0-t, mivel eddig sem a felhatalmazás, hanem a politikai akarat hiányzott a cselekvéshez”.