„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orosz Anna: A kormány nagyon fél 2022-es választásoktól

11/11/2020 20:53

| Szerző: Klubrádió

A Momentum alelnöke, Orosz Anna úgy véli, hogy ha a választók rájönnek, hogy a kormány nem tudja kezelni a járványt, az ronthatja a Fidesz esélyeit a választásokon. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint a járvány egységessé tette az ellenzéket.

2020. november 11. Megbeszéljük-részlet / Orosz Anna, interjú 2020.11.11.
10:52
00:00

Miután a parlamenti kormányoldal és az ellenzék nagyobb része megszavazta a kabinet rendkívüli felhatalmazását, a kormány még aznap nekifogott a választási törvény módosításának. Orosz Anna, a Momentum alelnöke ezt úgy értékelte, a kormány nagyon fél attól, a választók rájönnek, hogy nem tudják kezelni a járványt, és ezzel a 2022-es választási sikere is veszélybe kerülhet.

Ezt a hozzáállást járványügyi szempontból rettenetesnek ítélte Orosz, ugyanakkor felhívta arra is a figyelmet, hogy a kormány az előző tíz évben a tisztességes verseny minden formáját elkerülte, a választási törvény módosítása pedig értelmezhető egy újabb lépésnek a verseny ellehetetlenítésének irányába.

„Az ellenzéki pártok nagyon lényeges lépéseket tettek, hogy a '22-es választásokon sokkal komolyabb együttműködés legyen, mint amire eddig bármikor példa lett volna. Ennek első lépése, hogy a 106 egyéni választókörzetben egy-egy jelöltet fog állítani a hat ellenzéki párt” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a közös egyéni indulók mellett, közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük is, ugyanazt a személyt támogatja majd a hat párt.

 
Orosz Anna Fotó: Facebook
 

Szerinte a Fidesznek, nem érdeke egy sokszínű, sokféle értéket képviselő politikai paletta létezzen Magyarországon, úgy véli, hogy a kormány próbálja tömbösíteni az ellenzéket.

Azt is mondta, hogy a járványügyi szigorításokkal rengeteg olyan döntést hozott a kormány, ami nagy terhet ró az önkormányzatokra. Például a pedagógusokat folyamatosan tesztelni kell, amire az önkormányzatoknak nincs kerete, vagy épp a fővárosban szükségessé vált járatsűrítések is jelentős plusz költséget jelentenek. Eközben számos bevételtől megfosztották a településeket. „Egyszerre kapunk plusz feladatokat és vonják el a forrásainkat. Nincs partneri viszony” – tette hozzá.

2020. november 11. Megbeszéljük-részlet/ Kunhalmi Ágnes, interjú 2020.11.11.
11:18
00:00

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint szó sincs arról, hogy a kormány csőbe húzta volna az ellenzéket a felhatalmazási törvénnyel. Egyszerűen arról van szó, hogy a törvény célja az lenne, hogy megfékezzék a járványt, és ehhez a parlamentnek rendkívüli jogkört kellett biztosítania a kabinet számára.

Hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek nem az volt a szándéka, hogy az alaptörvény és a választási törvény módosítását megkönnyítse a Fidesz számára, amelynek kormánya egyébként a kétharmados parlamenti többségével "azt csinál, amit akar".

Azt is hozzátette, hogy az ellenzék hozzájárulása a felhatalmazáshoz nem függ össze az azt követő fideszes törvénymódosításokkal, amiket a nélkül is meghozhatott a kormánypárti többség. „A veszélyhelyzetet a mindenkori kormány tudja elrendelni és megszüntetni is. Az ellenzék kritizálhat, megfogalmazhat javaslatokat, megmutathat alternatívát, de semmiképpen sem tud cselekedni a mindenkori kormány helyett” – mondta.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzék közös tiltakozással állt
 
Kunhalmi Ágnes Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Emlékeztetett, hogy márciusban az ellenzék azért nem szavazta meg a felhatalmazást, mert az akkori javaslat nem tartalmazott határozott időkeretet arra nézve, meddig gyakorolhatja a rendkívüli jogokat a kormány. (Tavasszal azonban másodszorra átment a javaslat, mert az újabb körben már nem volt szükség a csak ellenzéki támogatással előállítható négyötödös többségre, így azt megszavazta magának a Fidesz.)

Kunhalmi a jelenlegi, a demokrácia tekintetében szerinte nagyon kedvezőtlen helyzetben pozitívumként emelte ki, hogy a Fidesz minden próbálkozása ellenére most nagyon egységes az ellenzék.

A fenti lejátszóra kattintva meghallgathatja a beszélgetést. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük... / részlet
2020. november 11., szerda 16:40
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás