„Klubrádió

Kétharmaddal módosították ismét az Alaptörvényt

15/12/2020 12:44

| Szerző: Klubrádió

A módosítással bekerült az Alaptörvénybe a családi kapcsolat értelmezése a kormány részéről, melynek elhíresült része, hoyg az anya nő, az apa férfi. Ezenkívül az alapítványokhoz kerülő állami pénzek vizsgálatát is mgenehezítik a módosítással.

Kilencedszer is megváltoztatják a 2012. január 1. óta hatályos Alaptörvényt – írja a 444. Szavaztak többek között a magyar és a kambodzsai kormány közötti légi közlekedéséről, illetve gyógyszerpiaci szabályozásokat módosító törvény módosításáról, majd jött a választási törvény módosítása. Ez – az elvileg nem is fideszes Volner János – módosítójával tette még nehezebbé az ellenzék helyzetét.

A parlament kedden megszavazta a választási törvény módosítását, amelynek értelmében a mostani 27 helyett a jövőben 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítania azoknak a pártoknak, amelyek országos listát akarnak állítani – derül ki a 24.hu összegzéséből.

Ezután jött a 9. alkotmánymódosítás, amit a Fidesz-KNDP kétharmados többséggel megszavazott: 134 igen, 45 nem, 5 tartózkodás mellett szavazták meg. A kormánypártiak visszafogott tapssal ünnepeltek – írja a portál.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Házasság és család

Ez tartalmazza, a kormány értelmezését a házasságról: „Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi.”

És az is, hogy: „Minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz. Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.”

Hadiállapot

Hadiállapot esetén a felnőtt, magyar állampolgárságú, a hadiállapot idején magyar lakhellyel rendelkező férfiak, katonai szolgálatra kötelezhetők. A hadiállapot idejére – sarkalatos törvényben meghatározottak szerint – honvédelmi munkakötelezettség írható elő. Hadiállapot kihirdetéséhez kétharmados többség kell.

Az alapítványokhoz kerülő közpénz is elveszti közpénz jellegét

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat csak kétharmados többséggel lehet bolygatni. Ezek jelentős állami vagyonokat kaptak, a vezetőik kormányközeli figurák, politikai kinevezettek, részben miniszterek, államtitkárok. A hivatalos indoklás szerint „alaptörvényi védelemmel” rögzítenék az alapítványok kormánytól való függetlenségét, és hosszú távú stabilitást biztosítanának nekik a közfeladataik ellátására. Kétharmados többség kell majd az alapítványok belső szervezetének átalakításához, a tisztségviselők jogköreinek átalakításához és megszüntetéséhez.