„Klubrádió

Feltételekkel támogathatja az ellenzék a vészhelyzet 90 napos meghosszabbítását

6/11/2020 16:04

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki pártok tavasszal azért nem szavazták meg a kormányt különleges hatáskörrel felruházó veszélyhelyzetet, mert szerintük nem volt garancia arra, hogy erről a jogkörről a veszélyhelyzet elmúltával lemond a kormány. Most 90 napos időkorlát is került az erről szóló dokumentumba.

Fenntartásokkal ugyan, de támogathatja az ellenzék a vészhelyzet 90 napos meghosszabbítását. Tavasszal azért nem szavazták meg a felhatalmazási törvényt, mert nem volt benne időkorlát. Ez most belekerült, így ők is máshogy állnak hozzá. Igaz, erős garanciákat is kértek a kormánytól – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Csütörtök délben Varga Judit igazságügyi miniszter terjesztette be a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbításáról szóló dokumentumot a hétpárti egyeztetésen. A tavaszi első hullám idején az ellenzék azért nem támogatta a kormánynak speciális felhatalmazást jelentő veszélyhelyzet kihirdetését, mert az nem tartalmazott határidőt, amíg a felhatalmazás tart.

 
 Fotó:(pixabay)
 

Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő szerint „innentől kezdve még inkább minden eszköz és felelősség a kormányé és Orbán Viktoré ezzel kapcsolatban.”

Az LMP a 90-napos határidő mellett kész megszavazni hosszabbítást.

Az MSZP és a Párbeszéd azt szeretné, ha a veszélyhelyzet alatt hozott rendeleteket bármely frakcióvezető az Alkotmánybíróság elé vihetné, és az három nap alatt döntene arról.

A DK 17 órakor teszi közzé álláspontját.

Csütörtökön a hétpárti egyeztetésről beszélt a Klubrádióban Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Akkor azt mondta, az még egyáltalán nem biztos, hogy a törvényt megszavazza az ellenzék, de a 90 napos határidő elfogadható számukra.

Noha Gulyás Gergely miniszter szerint részben az ellenzék miatt került be az időkorlát, Orbán Viktor miniszterelnök szerint ilyenről szó sincs, egyszerűen most már látják a járványhelyzet végét – tette hozzá a portál.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes november 10-ére javasol rendkívüli ülést, valószínűleg ott kerülhet tárgyalásra az előterjesztés.