„Klubrádió
Megbeszéljük...

Támogatná az ellenzék a rendkívüli jogrendet

5/11/2020 17:16

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A kihirdetés és a visszavonás a kormány joga, azonban a rendkívüli jogrend valódi működéséhez szükség van a parlamentre is. Az ellenzék garanciákat kér a szavazataiért.

2020. november 05. Megbeszéljük - részlet 20.11.05. Tordai Bence
14:30
00:00

Hétpárti egyeztetés zajlott csütörtökön, miután Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdet. Hat ellenzéki párt és a Fidesz képviselői között zajlott a megbeszélés. Jogtechnikailag a rendkívüli jogrend kihirdetéséhez nem kell az ellenzék, az a kormány joga, mint ahogy a visszavonás is. A parlamentre azért van szükség, mert az ilyenkor – tehát a rendkívüli jogrend ideje alatt – hozott kormányrendeletek csak 15 napig érvényesek, ha lejártak, mindig újakat kell gyártani. Ez persze nem okozna gondot a kormánynak, de mégsem olyan egyszerű az ügy. Nemzetközi felháborodás keletkezett tavasszal, mert az Országgyűlés fideszes többsége arra adott felhatalmazást, hogy a kormány korlátlan ideig érvényes döntéseket hozzon. Talán ezért fogta most vissza magát és 90 napra kéri a felhatalmazást.

A hétpárti egyeztetésről Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője beszélt a Klubrádióban. Az még egyáltalán nem biztos, hogy a törvényt megszavazza az ellenzék, de a 90 napos határidő elfogadható számukra. Azonban további garanciákat kérnek. Ugyanis tavasszal a kormány erősen vitatható rendeleteket hozott, például a közbeszerzésekről, de sok másról is. Erősíteni kívánják a kontrollt a rendkívüli jogrend ideje alatt is. Követelik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhasson bármely vitatható kormányrendelettel kapcsolatban egy ellenzéki párt illetékese, és ott három napon belül döntés szülessék. Az Európai Parlament gyakorlatának megfelelően a járványhelyzetre való tekintettel ülésezhessen az Országgyűlés online módon is. Tordai Bence információi szerint ennek egyelőre az az akadálya, hogy Kövér László ragaszkodik a személyes jelenléthez, neki nem mernek ellentmondani.

A Párbeszéd képviselője szerint – ha így van –, ez jól jellemzi a helyzetet, a szűklátókörűséget. Ahogy a futballmeccsek is. Ami Orbán Viktornak, a kormányának, a hatalomnak fontos, az „meg lesz tartva”. A többiek érdeke nem számít.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Megbeszéljük
2020.11.05. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás