„1%
Reggeli gyors

Tervszerű szervezetlenség - A vírus csak terjed, terjed

30/10/2020 09:22

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Korlátozni kellene a tömegrendezvényeket, be kellene vonni a védekezésbe az önkormányzatokat. Komolyabban kellene venni a veszélyt. 

2020. október 30. Reggeli gyors - részlet 20.10.30. Kökény Mihály
13:35
00:00

Sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, hogy megfékezzük a járványt. De legalább a meglévő szabályok betartását kellene rendszerszerűen ellenőrizni. Még mindig nem figyelünk eléggé, jellemző a hányavetiség. A tömeg- és sportrendezvényeket korlátozni kellene, ezeken lehetetlen betartani a szabályokat, ajánlásokat – mondja Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter.

Véleménye szerint sokkal nagyobb mértékben kellene támaszkodni a védekezésben az önkormányzatokra. Vannak olyan kisebb települések, amelyek egyszerűen bezárkóztak, nagyobb városok, amelyekben helyi korlátozásokat rendeltek el, de nem lehet pletykákra, kósza hírekre alapozni a védekezést. Kökény Mihály szerint a hatóságok ismerik a fertőzöttségi adatokat, csak ezeket nem adják ki az önkormányzatoknak. Érthetetlen a titkolózás és rendkívül veszélyes.

Iszonyatos az egészségügy leterheltsége. A tavaszi első hullám után nyáron elkezdték behozni a lemaradást, azaz elvégezni az elmaradt vizsgálatokat, kezeléseket. Most itt az újabb roham. A levett minták körülbelül 15 százaléka pozitív, a kezelhető arány 5 százalék lenne. A kórházi ellátást igénylő betegek száma két hét alatt megduplázódott, lélegeztető gépre is egyre többen szorulnak. Az amúgy is égető munkaerőhiányt tovább súlyosbítják az átvezénylések, már több, mint ezer orvos dolgozik ideiglenes helyen.

A kormány tehetetlenségét, a szervezetlenséget jellemzi, hogy bár az átvezényelt dolgozóknak törvény szerint természetesen jár szállás, étkezés, ezt számosan nem kapják meg, maguk keresnek valami lehetőséget. Járványkórházzá nyilvánítanak intézményeket, de alig tudni arról valamit, hogy mi lesz az eredetileg ott ápolt betegekkel. Közben a propagandagépezet azt harsogja, hogy az egészségügy felkészült, minden tervszerűen halad. A járvány pedig egyre intenzívebben terjed, még a bevallott számokból is ez látható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.10.30. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás