„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus András: Így nem lenne jó behozni az orosz és kínai vakcinákat

2/11/2020 17:55

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus ellen szánt oltóanyagok tesztelési adatainak közlése nélkül nem kerülhet forgalomba egyetlen ilyen szer sem. Ha a kínai és az orosz vakcinák adatai nem kerülnek nyilvánosságra, az unió gyógyszerügynöksége nem engedélyezheti használatukat a tagállamokban. Falus András immunológus szerint ráadásul egy bizonytalan minőségű oltóanyag terjesztése erősítené az oltásellenes hangulatot. Az akadémikus mindezt az orosz és kínai vakcinák, kormány által bejelentett, lehetséges magyarországi alkalmazása kapcsán hangsúlyozta.

2020. november 02. Megbeszéljük / részlet, Falus András 2020.11.02.
21:30
00:00

A miniszterelnök múlt heti bejelentése szerint december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag. Orbán Viktor hozzátette, kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig hétfőn a Facebookon azt írta, a világ számos helyén zajlanak kutatómunkák, amelyek jelenleg különböző fázisokban vannak. Oroszországban és Kínában már a tesztelés harmadik szakaszánál tartanak, így könnyen lehet, hogy heteken vagy néhány hónapon belül lehetőség nyílik oltóanyag vásárlására ezekből az országokból. Az ehhez szükséges egyeztetéseket már megkezdték.

Ezek az orosz és kínai vakcinák tehát még nem estek át a tesztelés harmadik fázisán, márpedig csak úgy lennének alkalmazhatók az unió határain belül, ha ez megtörtént – és a próbák eredményeinek adatait közzé tették.

Tudomány - Falus András a Mindentudás Egyetemén
 
Falus András MTI Fotó: Földi Imre
 

Falus András immunológius elmondta, hogy nemcsak a védőoltásokkal, de a gyógyszerekkel kapcsolatban is meglehetősen szigorú ellenőrzési procedúrát kell lefolytatni, mielőtt forgalomba kerülnének, ami időigényes folyamat. Ez nem csak itt, hanem a világ minden táján így van. Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, az FDA, Európában az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA az a hatóság, amelyik ezeknek a gyógyszereknek a forgalomba hozását engedélyezheti.

A szűrő szigorú, az új vakcina, illetve gyógyszer olyan mellékhatásait is ki kell küszöbölni, amelyek egymillió emberből akárcsak egyet is érinthetnek.

A koronavírus elleni vakcina bevezetése kapcsán a másik, égető problémaként emelte ki a szakember az oltásellenességet, amit döbbenetesnek, életveszélyes álláspontnak ítélt meg a pandemia második hullámában. Ha pedig a rendszer nem tud kiszűrni egy olyan vakcinát, amelyik hatástalan, vagy nem eléggé hatékony, esetleg káros mellékhatásai vannak, akkor ez a veszélyes oltásellenes hangulat csak erősödhet, és a hatásos vakcinák terjesztését is visszavetheti – hangsúlyozta Falus András.

vakcina
 
 Fotó: Pixabay
 

Az immunológus szerint az orosz vakcina esetében – mivel a tesztelés egyik fázisainak adatai sem ismertek, illetve nem nyilvánosak – megvan az esélye, hogy nem történt meg a korrekt kivizsgálása.

Összehasonlításképpen, pozitív példaként Falus egy nemzetközi gyógyszercég eljárását mutatta be. Vakcinájuk tesztelésével annak második fázisában azért álltak le, mert egy betegnél idegrendszeri mellékhatások jelentkeztek. Ez az egyetlen eset a több tízezer fős tesztelés során elegendő volt ahhoz, hogy a vállalat leállítsa a védőoltás fejlesztését.

Kínában több vakcina fejlesztése fut párhuzamosan, ezek közül egy kanadai partnerrel szorosan együttműködő helyi vállalat információi érhetők el bizonyosan. A kínai cég az első tíz között van azon társaságok listáján, akiknek a legtöbb esélyük van hatékony vakcina kifejlesztésére. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Falus Andrással
2020. november 02., hétfő 16.15
riporter: Szénási Sándor








És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás