„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: többen vannak az oltáspárti magyarok

7/10/2020 15:20

| Szerző: Klubrádió

A koronavírussal kapcsolatos legújabb felmérés adatai szerint a magyarok 43 százaléka beoltatná magát, ha lenne vakcina, 37 százalékuk nem, és tovább 20 százalék nem tud dönteni jelenleg. Több emberrel találkozunk, mint tavasszal, de zárt térben inkább hajlamosak vagyunk maszkot hordani – mondta Koltai Júlia, a kutatás egyik vezetője.

2020. október 07. Reggeli gyors / részlet, Koltai Júlia (20.10.07.)
05:38
00:00

Friss járványügyi kutatásról olvashattunk a napokban, amely Karsai Márton, a CEU Hálózat és Adattudományi Tanszékének docense és Koltai Júlia, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, az ELTE TTK adjunktusa, a CEU vendégoktatója vezetésével készült. (A kutatáshoz Önök is hozzájárulhatnak egy anonim kérdőív kitöltésével.) 

Koltai Júliát kérdeztük arról, hogy kutatásról megjelent cikk szerint a magyarok többsége nem tervezi, hogy beoltatja magát a koronavírus ellen. Hangsúlyozta: ez csak relatív értelemben igaz, a magyarok relatív többsége, 43 százalék beoltatná magát, 37 százalék nem, és minden ötödik ember bizonytalan. Az influenzához hasonlítva kb. 16 % oltatta be magát az elmúlt évben.

Kontaktusszámokban (ennyi emberrel találkozik átlagosan valaki naponta úgy, hogy legalább 15 percen keresztül két méternél közelebb vannak egymáshoz) rosszabbul állunk, mint tavasszal. Koltai Júlia felidézte: akkor teljes lezárások voltak, iskolabezárás, most ez nincs, a gazdaság működésére koncentrál a kormányzat. Március közepén mindegyik korcsoportban radikálisan csökkent a kontaktusok száma, nyáron ez valamennyit nőtt, szeptemberben tovább emelkedett, de még mindig nem annyi, mint a járvány előtt.

A maszkviseléssel kapcsolatban augusztus-szeptemberről vannak adataik. Azt látni, hogy a társadalom elég fegyelmezett: akik beltéren töltöttek időt, azok 80 százaléka vagy maszkot viselt vagy távolságot tartott, akik úgy vannak beltéren, hogy nem csak a családtagjaik veszik őket körül, azoknak háromnegyede viselt maszkot.

A munkavállalóknak nincs sok választásuk, mivel nincsenek központi intézkedések, a munkáltatók többsége sem engedi a home office-t. Jelenleg a megkérdezettek 25 százaléka dolgozik így, és ez az arány március-áprilisban jóval magasabb volt.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2020. október 07., szerda 07.50
Műsorvezető: Lampé Ágnes