„Klubrádió
Reggeli gyors

SZFE-hallgató: Az ellenállást nem lehet intézkedésekkel megszüntetni

13/01/2021 10:22

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Komplikációktól nem mentes félévre számít Antal Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves színházi rendező szakos hallgatója. Ha az új vezetés valóban szétszórja az SZFE-n működő szakokat, azzal olyan szervezési problémákat okoz, amivel a szakmai, valamint az egyes szakok közös munkáját sodorja veszélybe. A hallgató szerint ezzel nem tudják az ellenálást megszüntetni, az folytatódik a következő félévben is.

2021. január 13. Reggeli gyors - részlet 21.01.13. Antal Bálint (SZFE)
09:45
00:00

Szétszórják a Színház- és Filmművészeti Egyetemen működő szakokat. A Duna TV régi, naphegyi székházában tanulnak majd a filmesek, a színi képzés pesten zajlik, az adminisztráció pedig az Infoparkba kerül át. Antal Bálint, az SZFE ötödéves színházi rendező szakos hallgatója úgy véli, szakmai szempontokkal nehéz indokolni az intézmény szétszórását. Hangsúlyozta, jeleneleg csak pletyka szintjén beszélhetünk a tervezett átalakításról, mivel a hallgatók és az oktatók is a sajtóból értesültek róla, hivatalos írásbeli tájékoztatást eddig nem kaptak.

Amennyiben mégis így lesz, tette hozzá, úgy az egyes szakok közti együttműködés, a közös munka lehetősége kerül veszélybe. „Ez mindenképp visszalépést jelentene.” Az egyetem Vas utcai épülete szimbolikussá vált a blokád szempontjából és szerinte a hallgatók szétszórásával akarja az új vezetés megtörni egységüket. „Az ellenállást nem lehet infrastruktúrális intézkedésekkel megszüntetni. Az ellenállás bennünk van, sejtszinten jelentkezik, amikor az alapvető jogaink sérülnek. Nem fog megszűnni attól, ha valakinek másik földrajzi helyre kell mennie, és nem fogja jobban elviselni az igazságtalanságot, amit megél.”

free SZFE
 
free SZFE
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Azt is elmondta, hogy kinevezett vezetőség oldalán nagy fejetlenséget lát, ezért nehéz a különböző híresztelésekre reagálni. A hallgatók most befejeződő félévének érvényessége napról napra változik. „Nagyon hasonlít az egész a lottóhoz” – értékelte.

Legutóbb a Neptun rendszerben egy Zalán János, az SZFE megbízott oktatási rektorhelyettese által aláírt „Félévkezdési információk” című levelet küldtek ki a hallgatóknak, amiben a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény idézeteit gyűjtötték össze arról, hogy a hallgatók mikor vonhatók felelősségre, illetve mikor indítható ellenük fegyelmi eljárás. Antal Bálint szerint ezek a levelek – mert nem az első alkalommal kaptak ilyen értesítőt a hallgatók – értelmezhetők fenyegetésként is.

Logisztikailag nehezen kivitelezhetőnek tartja a tantervi programok betartását is, amikor a főváros különböző pontjaira kell utazni, és az utazás több órát is igénybe vehet. Ezen kívül az egyetem belső élete, az intézmény kinevezett vezetőségének legitimitása, és a folyamatban lévő bírósági perek, mind olyan félévet vetítenek elő, amely Antal Bálint szerint sok komplikációt hoz magával. Hozzáttette, mindezek dacára a vizsgaidőszak menetrendszerűen zajlik az intézményben. Ebben nagy szerepe van a távoktatásnak is. Ugyanígy az ellenállást sem adják fel az új félévben.

Antal Bálint véleménye összhangban áll Karsai György, a Színművészeti doktori iskolájának vezetőjéével, aki a Klubrádiónak azt mondta, ha más helyszíneken is, akkor is folytatódik az oktatás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.13. 7:43
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert