„Klubrádió
Reggeli gyors

Nagy formátumú gonosztevőkre számítottak az SZFE-n, de buta és ügyetlen támadás történt

31/12/2020 22:37

| Szerző: Klubrádió

Salamon András filmrendező szerint azt lehetett hinni, hogy amikor elkezdődik az SZFE bedarálása, akkor arra felkészült, „nagy formátumú gonosztevők” jelennek meg, de nem ez történt. Olyan alacsony színvonalú, buta és ügyetlen támadás érte a színház-és filmoktatást, hogy az érthetetlen – fogalmazott.

2020. december 31. Reggeli gyors / részlet, Salamon András (20.12.31.)
14:05
00:00

Salamon András filmrendezőt arról kérdeztük, hogy látja a szakma helyzetét 2020-ban. Beszélt a koronavírus hatásairól, az aktuális forgatásokról, oktatásról, de hangsúlyozta, nem lehet a magyar film idei évéről úgy beszélni, hogy ne említené a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Ugyanis a covid-tragédiával szemben a legjobb élménye idénaz SZFE diákjainak bátor kiállása és a mai napig tartó példamutató magatartása. 

Azt mondta: a folyamat úgy kezdődött, hogy egy „képzetlen, tapasztalatlan és láthatóan alkalmatlan társaság politikai terrortámadás keretében megszállta és lényegében mára megsemmisítette” azt a filmoktatást, amelyet az SZFE-n legalább hatvan éve végeztek. Ezzel szemben léptek fel az SZFE diákjai és tanárai. Ennek az „értelmetlen, működésképtelen és ügyetlen einstandnak”, amelyet lebonyolítottak, nem lesz jó kimenetele, szerinte bele fognak bukni, és csak átmeneti kellemetlenségeket okoznak, van ok a reményre – tette hozzá.

 Kép: Facebook 
 

Salamon András szerint amit az úgynevezett Magyar Filmakadémia elnöke (akit nem akart néven nevezni) elkövetett „árulásként” a filmszakma és -oktatás ellen, arra nem volt példa az elmúlt száz évben. De ezek a borzasztó események és „ócska emberi produkciók” magukkal hoznak csodálatos viselkedéseket, mintákat. Hozzátette: borongósnak tűnhet, amiről beszél, de valójában úgy látja, hogy ki fog világosodni. Elképesztően csodálatos és meglepő az, amit az SZFE diákjai felmutattak, és a konkrét ügyön messze túlmutató jelentőségű. Megmutatja, hogy a fennálló rendszernek milyen következményekkel kell szembenéznie rövid időn belül – tette hozzá a rendező.

Úgy fogalmazott: minden elemében olyan alacsony színvonalú, buta és ügyetlen támadás érte a színház- és filmoktatást, hogy az érthetetlen. Azt hihették, hogy amikor elkezdődik az SZFE bedarálása, akkor arra felkészült, „nagy formátumú gonosztevők” jelennek meg, de nem ez történt. Eddig csak olyanokat tudnak csak mondani, hogy nem lehet oktatni, nem engedik be az embereket az épületbe, nem fogadják el a félévet, de aztán mégse, vagy mégis, csak két hét nem számít. Szerinte akik ezt elkövették, önmagukat megsemmisítő folyamatba álltak bele. A Salamon Andrással folytatott beszélgetésben szóba került a Breaking Bad és a Csernobil című sorozat is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Reggeli gyors
2020.12.31. 10:40
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert