„Klubrádió

Több mint 20 SZFE-s tanár áll el az osztályindítástól

22/12/2020 10:14

| Szerző: Klubrádió

Mivel a korábban megfogalmazott, a munkavégzéshez szükséges feltételekről, a szenátus jogkörének visszaállításáról és a rektori pályázat kiírásáról az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium nem kezdeményezett tárgyalásokat, a felkért tanárok nem indítanak osztályt 2021/2022-es tanévben.

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem az intézménybe felvételizőknek, miután a leendő osztályindító tanárok a mai napig nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásunkra, sem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, Palkovics Lászlónak küldött levelükre – írja a 24.hu.

E szerint az egyetem meghatározta 2021/2022-es tanévben induló képzéseket és a felkérte a tanárokat ezek egy részének szakmai vezetésére.

Korábbi, november 27-én kiadott közleményükben a felkért tanárok egyértelmű álláspontot fogalmaztak meg: osztályindítások kizárólag abban az esetben elképzelhetőek általuk, ha december 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztérium tárgyalásokat kezdeményez az Egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról és a rektori pályázat kiírásáról. Mivel ez nem történt meg, elállnak az osztályindítástól.

„A jelenlegi vezetéssel nem látjuk szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit. Az egyetemi autonómia hiányában nem tudjuk képviselni megfelelően a hallgatók jogait és érdekeit. Egyáltalán nem látjuk biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát. Így fájó szívvel, de elhatározásunknak megfelelően, a mai nappal elállunk az osztályindítástól” – írják.

Az SZFE visszalépő osztályvezetői:

Színművész prózai szakirány: Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia
Mozgókép – filmírás BA: Csuja László, Nagy V. Gergő
Mozgókép – film- és televíziórendezés BA: Nagy Viktor Oszkár, Mátyássy Áron
Mozgókép – gyártásszervezés BA: Sós Judit, Hutlassa Tamás
Mozgókép – filmhang BA: Balázs Gábor, Zányi Tamás
Mozgókép – filmvágás BA: Lemhényi Réka, Kollányi Tamás
Televíziós műsorkészítő BA: Herman Péter, Szórád Máté
Filmrendező MA: Enyedi Ildikó, Gigor Attila
Filmoperatőr MA: Máthé Tibor, Dévényi Zoltán
Látványtervező MA: Pálfi Szabolcs, Radák Judit