„Klubrádió
Reggeli gyors

Karsai György az SZFE szétszórásáról: Csak az a kérdés, hol folytatódik az oktatás

12/01/2021 11:43

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem képzései új helyszíneken folytatódnak, ha februárban lejárnak a hatályos intézkedések. Karsai György tanár szerint eddig szinte csak szóbeli tájékoztatást kaptak arról, hol folytathatják az oktatást az egyes szakok. A Színművészeti doktori iskolájának vezetője azt is elmondta, elképzelhetetlennek tartja, hogy az iskola olyan emblematikus tere, mint az Ódry Színpad megszűnjön. Hangsúlyozta, a félév jelen pillanatban is zajlik, éppen vizsgaidőszak van, az oktatást pedig a hallgatók és a tanárok elképzelései alapján tervezik folytatni.

2021. január 12. Reggeli gyors - részlet 21.01.12. Karsai György
10:17
00:00

Sok kérdés maradt függőben a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a járványügyi intézkedések lejártát követő működésével kapcsolatban. Ilyen például, hogy az egyes képzéseket hova helyezik át, hiszen a kuratórium sajtóhírek szerint eladja, illetve bezárja a hallgatók előtt az egyetem jelenlegi épületeit, ezzel megszűnne például Ódry Színpad – lapértesülések szerint helyét az Uránia Filmszínház veheti át – vagyis az SZFE-re oktrojált kuratóriumi vezetés szétszórná a városban az intézmény képzéseit.

Karsai György, az SZFE tanára, a doktori iskola intézetvezetője a Reggeli gyorsban azt mondta, amennyire tudja, a doktori iskola a Vas utcában folytatja működését. Hozzátette azonban, hogy a többi képzés helyszínéről csak szóbeli tájékoztatást kapott ez egyetem. E szerint a film- és televíziórendező szak a Duna Tv egykori naphegyi székházába költözik, az elméleti képzéseket a Szentkirályi utcába helyezik át, a színészképzés helyzete, illetve helye pedig még bizonytalan.

Az Ódry Színpad sorsával kapcsolatban Karsai csak annyit tudott elmondani, őszintén reméli, hogy a bezárásról szóló hír csak kacsa. Elképzelhetetlennek tartja ugyanis, hogy egy ilyen emblematikus helyszín megszűnjön. Ezzel szerinte veszélybe kerülne az egyetem könyvtára is. „A doktori iskola működésének egyik alapfeltétele, hogy a könyvtár közelében legyen” – tette hozzá.

Karsai György
 
Karsai György
 

Karsai azt is mondta, hogy az oktatást a hallgatók és a tanárok elképzelései alapján tervezik folytatni a jelenleg hatályban lévő intézkedések tervezett lejártát, február 1-jét követően is. Hozzátette, hogy az oktatás jelenleg is a tervezett ütemben halad, jelenleg éppen vizsgaidőszak van. Egyedül az bizonytalan, hogy hol folytatódhat az oktatás.

Szerinte az oktatás rendjét nem befolyásolja a „háttérben folyó perek sora”, amelyeket úgy véli, a jelenlegi kuratóriumi vezetés el fog veszíteni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Karsai Györggyel
2021.01.12., kedd 08:35
Riporter: Dési János