„Klubrádió
Megbeszéljük...

Upor László: Mintha két SZFE lenne

16/01/2021 12:32

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nagyon különbözően látja a Színház- és Filmművészeti Egyetem működését az intézményre tavaly ősszel oktrojál vezetés és az iskola közössége. Upor László szerint nem lehet elítélni azokat a tanárokat, akik elhagyták az intézményt. Az SZFE volt megbízott rektora úgy véli, az elmúlt hónapok eseményei minden eddiginél jobban összekovácsolták a hallgatókat és a tanárokat, akikben nagy energia maradt.

2021. január 15. Megbeszéljük - részlet 21.01.15. Upor László
12:25
00:00

Közleményt adtak ki még pénteken a Színház- és Filmművészeti Egyetem hivatalos irányítói nem sokkal azután, hogy kiderült, széttelepítik az egyetemen működő szakokat. A hallgatók és tanárok többsége által amúgy el nem ismert kuratóriumi vezetés  azt írta: „az intézmény történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként februártól új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat”.

Az egyetemi képzések szétszórásáról Upor László szerint az egész helyzet olyan, „mintha két SZFE volna”. Az SZFE volt megbízott rektora úgy fogalmazott: „nem is ugyanazt a filmet nézik a kinevezett vezetők és az egyetem közössége, de semmiképpen nem ugyanabba az irányba mutatnak a reakciók”. Ez nem változtat a tényen, hogy a pénz és a hatalom az új vezetés kezében van.

Hozzátette, hogy mindezen abnormális körülmények dacára az egyetem közössége teszi továbbra is a dolgát. Jelenleg is tart a vizsgaidőszak, a hallgatók még befejezetlen vizsgafeladataikon dolgoznak. A félévet érvényesnek és befejezettnek tekinti minden ellenkező állítással szemben. Ezt támasztja alá a Fővárosi Törvényszék döntése is. A törvényi kereteket lehet kreatívan kezelni persze, de ez nem befolyásolhatja az egyetemen tevékenységet – utalt arra, hogy az új vezetés az őszi hallgatói krediteket a tavaszi félévre regisztrálná.

 
Upor László
Fotó: EDER VERA / Facebook
 

Ami a képzések területi áthelyezését illeti, Upor szerint nehéz megmondani, hol folytatódik az oktatás, amikor véget ér az elektronikus oktatás. Azt mindenesetre leszögezte, hogy az egyetem működése, a kapcsolattartás, és az ügy, amiért jelenleg harcolnak nem a geográfiai elhelyezésen múlik. Más kérdés, hogy az eddig rendelkezésre álló terek, mint az Ódry Színpad, szimbolikus jelentőséggel bírnak.

A tanárok nagyon különböző szempontok alapján kénytelenek megítélni a jelenlegi helyzetet, így Upor nem tudja elítélni azokat, akik felmondanak. Néhányan úgy érzik, maradniuk kell a hallgatók miatt, mások úgy vélik, nem vállalhatnak felelősséget az adott körülmények között. „Felelős döntésként kell kezelni mindenki elhatározását” – tette hozzá. Általánosságban kijelentette, mindenki addig tart ki, ameddig az energiájából, forrásaiból telik. Jelenleg úgy látja, rengeteg energia maradt még a közösségben, és ezt az aktuális helyzetben időnként fellépő depresszió sem veti vissza. Kis egyetemként a tanárok és a hallgatók sokkal közelebb vannak egymáshoz. Az elmúlt hónapok eseményei pedig minden korábbinál jobban összekovácsolták a közösséget.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Upor Lászlóval
2021.01.15., péntek 16:33
Riporter: Bolgár György