„Klubrádió
Reggeli gyors

A PTE hallgatói nem akarnak az SZFE sorsára jutni

21/01/2021 15:01

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Pécsi Tudományegyetem szenátusának csütörtöki ülésén dönthetnek arról, hogy alapítványi fenntartásba kerüljön az egyetem, vagy sem. Az egyetemen szerveződő FREE PTE tagjai mindkét lehetőségre felkészültek. Aktivistájuk, Nyirádi Boglárka úgy véli, nem a modellváltás a probléma. Attól tartanak, hogy mint a Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében is, olyan tagokat akarnak így kuratóriumba beválasztani, akiknek nézetük szerint semmi keresnivalójuk nincs ott.

2021. január 21. Reggeli gyors - részlet 20.01.21. Nyirádi Boglárka
06:50
00:00

Akár ma eldőlhet, hogy alapítványi fenntartásba kerül-e át a Pécsi Tudományegyetem. A kormány  tervei alapján több felsőoktatási intézmény, köztük a szegedi, a debreceni és a pécsi is modellváltáson eshet át.

Ennek elfogadására, illetve az elutasítás lehetőségére is készül a pécsi egyetemen szerveződő FREE PTE – nyilatkozta aktivistájuk a Reggeli Gyorsban. Nyirádi Boglárka, a PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének hallgatója azt mondta, alapvetően nem tiltakoznak az új fenntartási modellel szemben, azonban a megfelelő tájékoztatás hiánya mellett úgy érzik, hogy az egyetem Hallgatói Önkormányzata nem képviselik megfelelően a hallgatók érdekeit a szenátusban, ezért nem tartják demokratikusnak a döntéshozatalt. Nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy csak véletlenségből nem kérdezték meg a hallgatók véleményét a modellváltásról.

Tanévnyitó tanácsülés a Pécsi Tudományegyetem Állam- és
 
Pécsi TudományegyetemFotó: MTI/Sóki Tamás
 

Azt is hozzátette, hogy csütörtök délután tartják a szenátusi ülést, ahol szavazáson dől el, hogy lesz-e modellváltás. Nyirádi arra számít, hogy megszavazzák a modellváltást, de megjegyezte, a hallgatók nem adják fel a működésüket, ugyan az aktivisták munkáját nehezíti a járványügyi korlátozás.

Kifejtette, a szervezet tagjai félnek attól hogy azt akarja tenni a kormány PTE-vel, amit a Szín- és Filmművészeti Egyetemmel is. Lehetne előnyös is a struktúraváltás, ha nem olyan emberek kerülnének az intézményeket irányító kuratóriumba, akiknek a szervezet véleménye szerint nincs ott helye.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.21. 8:35
Riporter: Para Kovács Imre