„Klubrádió
Reggeli gyors

SZTE-hallgatók: Erőszakos modellváltásról van szó Szegeden is

13/01/2021 12:46

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiányolják a vezetés részéről az érdemi kommunikációt az alapítványi átszervezésről a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A Veritas Virtus Libertas polgárainak önszerveződő csoportosulásának tagjai szerint a fejlesztésre szánt 150 milliárdos keret megvonását is kilátásba helyezték, hogy az egyetem élén létesülő kuratórium ne ütközzön ellenállásba. A szervezet tagjai válaszlépésekre készülnek.

2021. január 13. Reggeli gyors - részlet 21.01.13. SZTE-s hallgatók
12:01
00:00

Pálinkás József a hvg.hu oldalán megjelent írásában azzal foglalkozik, hova vezet az egyetemek kormányzati átalakítása, illetve mi várhat azokra a nem fővárosi egyetemekre az átalakítást követően.

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke úgy fogalmazott, hogy ezeknek az intézményeknek a legnagyobb a költségvetésük, ezért a hazai, valamint a külföldi fejlesztésre szánt pénzek döntő többségét ezek tudják elnyerni építési, felújítási munkákra, a működéshez szükséges anyagok beszerzésére, informatikai fejlesztésre. Hogy ezeket kik, és milyen feltételek alapján nyerhetik el, az intézmények működtetéséért kuratóriumok feladata lesz eldönteni. Ezek az egyetemek lényegében magánintézményekként működnek majd.

Pálinkás szerint ez azért nagyon rossz, mert ezzel az egyetemi szakok egyre nagyobb mértékben válnak fizetőssé. Hangsúlyozta, ez csak tovább növeli a társadalom megosztottságát.

Az SZTE alapkőletételi ünnepsége és új épületének bemut
 
 A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika új épületszárnya. Fotó: MTI/Rosta Tibor
 

Bence és Zsolt, a Veritas Virtus Libertas, a Szegedi Tudományegyetem önszerveződő csoportjának tagjai egyet értenek Pálinkással abban, hogy – bár még csak vizsgálja a kormány a lehetőséget – erőszakos hatalomátvételről van szó, amivel a kormány saját embereit akarja az egyetemek élére ültetni. Azzal fenyegetik az egyetemet, hogy csak így hajthatja végre a tervezett 150 milliárdos fejlesztést. Az SZTE élére tervezett kuratóriumban olyan NER-közeli emberek kerülnének, mint Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna felelős kormánybiztosa, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Tőlük nem arra számítnaka, hogy a fejlesztésre szánt forrásokat a lehető legjobban osszák el, sokkal inkább arra, hogy ezeket a pénzeket kimenekítsék és a Fideszhez közeli embereknek juttatják.

A kockázatokat súlyosnak ítélik a hallgatók: a kuratórium dönthetne a rektor kinevezéséről, a szenátus jogköre veszélybe kerül, beleszólhatnak a költségvetésbe, a vagyongazdálkodásba, anélkül, hogy bárkinek elszámolnának róla. E veszélyek csökkentése érdekében próbálnak nyomást gyakorolni a hallgatók az SZTE vezetésére. Például azt szeretnék elérni, hogy az alapító okiratban legyen biztosítva a szenátus működése, valamint azt, hogy az egyetem önállóan rendelkezhessen arról, hogy kit kér fel egy-egy a pozícióra.

A csoport tagjai azt tervezik, hogy lépéseket tesznek ez ellen. Hogy mit és milyen mértékben, az a további fejleményektől függ, mert az egyetem nem tájékoztatta hallgatóit erről. Vélhetően nagyobb és merészebb akciókra készülnek. A válaszlépésekről nem osztottak meg bővebb információt a meglepetés erejére hivatkozva. Annyit azonban elárultak, hogy koronavírus-járvány miatt a távoktatásban működik az egyetem, a vizsgaidőszak alatt is, ami jelentősen megnehezíti a tevékenységüket.

A csoport tagjai úgy látják, hogy az SZTE jelenlegi vezetése nem partner sem a szervezettel, hallgatókkal szemben. Nem kommunikálnak, csak közleményeket adnak ki.

A hallgatók úgy vélik, hogy azokkal az egyetemekkel szemben, ahol a kormány ideológiájának megfelelő politikai irányvonal nincs, vagy nem túl nagy súllyal van jelen, a kormány előszeretettel beszél „balliberális”, sőt kommunista nevelésről.

A fejlesztési összeg esetleges kiesése természetesen nem érdeke a hallgatóknak sem, de hangsúlyozták, hogy nem mindegy, hogyan használják fel ezt a 150 milliárdos keretet. Ennek pedig a transzparencia a kulcsa. Kommunikáció hiányában aligha beszélhetünk ilyenről.

Emellett elfogadhatatlannak tartják azt hogy retorziótól kell tartania valakinek, ha kritikát mer megfogalmazni. Példaként hozták fel Horváth Szatmár esetét, akit azért rúgott ki a Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, mert meg merte kérdőjelezni, miért vállalt a rektor pozitív koronavírus teszt mellett műtétet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.13. 08:17
Riporter: Pálinkás Szűcs Róbert