„Klubrádió

Új néven és alapítványi vezetés alatt folytatja működését a Szent István Egyetem

4/01/2021 09:46

| Szerző: Klubrádió

Új nevén, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek hívják jövő hónaptól a Szent István Egyetemet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az intézményt továbbiakban működtető alapítvány kuratóriumába felkérte többek közt Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját, aki a testület elnöke lesz, Nagy István agrárminisztert és Lázár János országgyűlési képviselőt, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztost.

Új névvel és alapítványi formában működik tovább február 1-jétől a Szent István Egyetem – írja a Telex.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek hívják jövő hónaptól a Szent István Egyetemet, amelynek fenntartói jogai egy erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványhoz kerülnek. Közzétette hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy kiket kért fel Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter az alapítvány kuratóriumába.

A portál információi szerint a testület elnöke Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója lesz, akinek számos üzleti érdekeltsége van az agráriumban. Bekerült a kuratóriumba Nagy István agrárminiszter, Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos. Horn Péter rector emeritus, az MTA rendes tagja, valamint Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja.

Fürjes Balázs: ütemszerűen és költségemelkedés nélkül
 
Csányi Sándor Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

Az ITM közleménye szerint „a testület azon dolgozik majd, hogy az intézmény a modellváltás által biztosított nagyobb mozgástérrel, szabadsággal élve képes legyen megfelelni saját minőségi elvárásainak és a piaci, tudásipari környezet igényeinek is.”

Azt is írják, hogy „a kuratórium tagjai komoly tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek az agrárium, a felsőoktatás és az üzlet területén, hatékonyan tudják képviselni az ágazat és az egyetemi polgárok szempontjait. Stratégiai vízióval, pénzügyi és menedzsmenttudással támogatják az intézmény fejlődését, a képzés korszerűsítését.” A modellváltáshoz fűződő elvárás az ITM szerint, hogy a megújult egyetem 2030-ra bekerüljön a világ száz legjobb agrárfókuszú egyeteme közé.