„Klubrádió

Vidnyánszky is indít osztályt szeptemberben

19/01/2021 19:10

| Szerző: Klubrádió

Kiderült, mely tanárok indítanak osztályt szeptemberben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Vidnyánszky Attila a színházrendezői osztály vezetője lesz. 

Közleményben jelentette be a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma öt osztály vezetésére felkért oktatók és az őket segítő tanárok nevét - írja a 24.hu, hozzátéve, hogy a közleményt ők nem kapták meg, de a Mandiner például igen.

A tájékoztatás szerint következő tanévben Vidnyánszky Attila, Szarvas József, Kiss-B. Attila, Gábor Sylvie, Lénárt András indítanak osztályokat.

A közlemény azt írja, az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik.

Elkezdődött a szabadtéri színházi évad
 
Vidnyánszky Attila
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

 

Vidnyánszky a színházrendező osztályt vezeti majd. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd. A prózai színész osztály vezetője Szarvas József, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja.

Segítője Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Szarvas József és Rátóti Zoltán egyaránt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mindketten Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Az osztály oktatásában részt vesz majd a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is. A prózai színész osztály gyakorló helye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz.

A bábszínész osztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az SZFE óraadó tanára. A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező – 2012-ben az Év Musical Színésze – segíti majd, aki színészi diplomáját az SZFE-n, rendezői diplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte.

A színházi rendezőasszisztens osztály vezetője Gábor Sylvie, rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész.