„Klubrádió
Reggeli gyors

Pikó András: Az SZFE nem csak egy épület

4/02/2021 17:20

| Szerző: Klubrádió/K.K.

 A VIII. kerület polgármestere előterjesztést nyújt be a képviselő-testülethez Szarka Gábor, a színművészeti jelenlegi kancellárja által korábban kapott „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetés visszavonására.

2021. február 04. Reggeli gyors - részlet 21.02.04. Pikó András
08:28
00:00

Pikó András, Józsefváros polgármestere a kormánypártok célkeresztjében van, erre utal számos jel. Mint mondja, ezért elég sok mindent tett. Az új önkormányzat felmondott több korrupciógyanús szerződést, például a közétkeztetéssel foglalkozót, vagy a polgárőrséggel kapcsolatos kontraktust, hiszen az úgy működött, mint a Fidesz magánhadserege. Ezeket a konfliktusokat nem lehet megúszni – mondja a polgármester, mert 70 ezer szegény sorsú emberről van szó.

Most újabb konfliktus alakul a kormányoldallal, miután Pikó azt javasolja, hogy Szarka Gábortól, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kancellárjától vonják meg a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetést, amelyet még 10 évvel ezelőtt szavazott meg neki az akkori önkormányzat, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében szerzett érdemei miatt. A polgármester úgy véli, hogy a kérdésről igazi vitát kell nyitni, bár maga is meghozhatna egy ilyen döntést. Az egyetemi autonómia megszüntetésének ugyanis szerinte a legdurvább példája az, ami Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történik, és amelyben Szarka Gábornak komoly szerepe van.

 
Pikó András
 Facebook
 

Pikó szerint az SZFE elleni a durva fenyegetések, mint a félév elismerésének lebegtetése, vagy az egyetemi internet lekapcsolása, az Ódry Színpad bezárása, nem maradhatnak következmények nélkül. És itt nem csupán arról van szó, hogy az SZFE Józsefváros szívében van, amit most kiszakítanak onnan, hanem a kormány politikájáról, amit az modellváltásnak nevez.

Azt is hangsúlyozta, az egyetem nem csupán egy épület, hanem egy alkotóközösség, a kormány sorsokat tesz tönkre. Pikó András szerint ez tűrhetetlen és egy polgármesternek is meg kell tennie a maga dolgát. Nem gondolja, hogy jobban járnának azok a kollégái, akik beállnak a hatalom mögötti sorba, és várják, hátha valami pénz lecsorog nekik is a nagy kasszából.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors/Interjú Pikó Andrással
2021.02.04., csütörtök 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre