„Klubrádió
Esti gyors

PTE: a meglévő szakok is veszélybe kerülhetnek

27/01/2021 22:02

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Pécsi Tudományegyetemen másodszor került megrendezésre a plénum, melynek célja tájékoztatni a hallgatókat, ha már a szenátus ezt nem teszi meg. Az egyetem hallgatója, Nyirádi Boglárka szerint a alapjaiban változtathatja meg az egyetem működését a modellváltás. Tartanak attól is, hogy a kuratórium a kormánynak nem tetsző szakokat megszüntetheti.

2021. január 27. Esti gyors / részlet, Nyirádi Boglárka (21.12.27.)
04:39
00:00

Másodszor tartottak plénumot a Pécsi Tudományegyetemen a hallgatók és az alkalmazottak. Ezen a gyűlésen nem vett részt a szenátus, amelyik a hét második felében dönt arról, hogy hogyan viszonyul a modellváltáshoz. A plénum azonban kétszer is úgy döntött, hogy nem fogadják el az Alapítványi átalakítást. 

Nyirádi Boglárka, a PTE hallgatója, FREE PTE aktivistája szerint nem a plénum dönti majd el, hogy lesz-e modellváltás vagy sem. Az egészet azért kezdeményezték, mert úgy érezték, tájékoztatás nélkül a fejük felett akarnak dönteni és alulról szerveződő fórumokon igyekeznek tájékoztatni a hallgatókat, hogy mi folyik éppen az egyetemen. Ezek eredménye lett a konkrét nyilatkozat is, amiben elutasítják a modellváltást.

Kifogásaik közt emelte ki, hogy nem szeretnék, ha olyan ideológiák alapján vezetnék az intézményt, amik nem egy férnek el egy oktatási intézményben. Emellett a meglévő szakok is veszélybe kerülhetnek, mert a vezetésnek esetleg nem tetszik. Példaként említette Nyirádi a kommunikáció- és médiatudomány szakot, aminek egyébként ő is hallgatója.

Másik komoly aggodalmuk, hogy – mint az SZFE esetében is – az egyetem önrendelkezése is veszélybe kerül az átalakítással.

A PTE a régió egyik legnagyobb munkáltatója, így Nyirádi szerint komoly, nem ismert hatása lenne egy ilyen átalakításnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.01.17. 18:47
Riporter: Szénási Sándor