„Klubrádió

SZFE: sok új tanár érkezik a közmédiából

1/02/2021 10:29

| Szerző: Klubrádió

Feltűnően sok MTVA-s munkatársat vett fel tanárnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése.

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Bán János, akit többek mellett nemrég neveztek ki tanárnak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A beszélgetést a Telex szemlézte, rögtön leszögezve, hogy a nem a színészről, hanem a főként sci-fi- és fantasyregényeket jegyző Bánró, aki a köztévé kulturális csatornájának az igazgatója is egyben.

Az interjúból kiderül, hogy a filmrendezői osztály vezetésére Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvírót kérték fel, akihez a nevéhez olyan MTVA-s „sikersorozatok” fűződnek forgatókönyvíróként, mint a Tűzvonalban vagy a Hacktion. Utóbbi azért különösen érdekes, mert Bán arról beszél az interjúban, hogy nem hisz az öncélú művészetben, szerinte az igazi szakmai kihívások egyike éppen az, hogy úgy teremtsenek minőséget, hogy ne csak maguknak és a barátaiknak szóljon az általuk elmesélt történet, hanem a közönség mind szélesebb rétegeinek.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a Hacktion nézettsége messze elmaradt a várakozásoktól, alig nézték főműsoridőben.

A Kossuth-díjas András Ferenc irányítja majd a filmrendező osztályt. Őt az a Soós Péter segíti majd, akit éppen az SZFE-s tanári munkája miatt menesztett a Pinceszínház éléről Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester. Soós egyébként több Tűzvonalban- és Hacktion-epizód rendezésével bizonyította már szakmai alkalmasságát a feladatra, de rendezett Űrgammák-részeket is – fogalmaz a Telex.

Az MTVA vezető operatőre, Sára Balázs vezeti majd az alapképzést az operatőrhallgatóknak, a mesterképzés osztályfőnöke pedig Vecsernyés János lesz, aki operatőrként az elmúlt években főleg német tévéfilmekben dolgozott, de ő rendezte a Cozma-gyilkosságról szóló dokumentumfilmet is, illetve több epizódot az Irigy Hónaljmirigy egykori tévéműsorában. Vecsernyés egyébként azon kevesek közé tartozik, aki eddig is az SZFE-n tanított.

A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője Koltai Lajos lesz, a filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella, akit Komár István támogat majd. A televíziós műsorkészítést pedig teljesen átveszi a közmédia, hiszen az osztályvezető Erhardt Ágoston, az MTVA kiemelt szerkesztője lesz, a dokumentumfilm-rendező művész mesterképzést pedig Barlay Tamás, az MTVA főmunkatársa irányítja majd.

A portál szerint nem véletlen az sem, hogy nagy arányban érkeznek MTVA-sok az SZFE-re. Azért is „különösen hatásos, mert a közmédia híradója az elmúlt hónapokban aktívan részt vett az SZFE-s diákok és tanárok elleni uszításban”.