„Klubrádió

Pikó visszavonatná Szarka józsefvárosi kitüntetését

3/02/2021 19:30

| Szerző: Klubrádió

Pikó András VIII. kerületi polgármester előterjesztést nyújtott be a képviselő-testülethez Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, amelyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében játszott szerepe miatt szavazott meg az akkori képviselő-testület. Azért döntött így a polgármester, mert Szarka Gábor kancellárként kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának „törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető” felszámolásában

Pikó András, Józsefváros független polgármestere szerda esti Facebook-posztjában azt írta: az egyetemi autonómiáért küzdő hajdani diákként elkeseríti, ami „modellváltás” címén az egyetemekkel történik. Úgy folytatta: elkeseríti polgármesterként látni, hogy „Józsefváros szívéből kitépik” azt a Színház-és Filmművészeti Egyetemet, amelynek hallgatói bátor tiltakozásukkal példát mutattak az egész országnak.

Szerinte az egyetemek privatizálása, magánalapítványokká alakítása felszámolja a tanszabadságot, megszünteti az intézményi autonómiát. A hallgatók, az oktatók, az egyetemi közösségek a kormánypárti kinevezettekből álló kuratóriumok kiszolgáltatottjává válnak majd, ahogy az SZFE esetében is történt. Ez a több száz éves egyetemi autonómia szétverése, az egyetemes és magyar kultúra egyik legfőbb értékének rombolása – tette hozzá. Az SZFE-nek otthont adó önkormányzatként kötelességük, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel jelezzék, hogy ez a rombolás elfogadhatatlan és Józsefvároshoz méltatlan – írta a közleményben. 

Pikó András közölte: ezért előterjesztést nyújt be a képviselő-testülethez Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására, amelyet pontosan tíz évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem józsefvárosi létrejöttében szerzett érdemei miatt szavazott meg neki az akkori képviselő-testület.

Indoklásként azt írta: 2020-ban Szarka Gábor elfogadta az SZFE fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében „kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében”, valamint a Józsefvárosban működő intézmény széttelepítésében különböző helyszínekre.

Az SZFE szétverésével pedig nemcsak egy iskolát szüntettek meg, nemcsak az intézményi autonómiát számolták fel, hanem egy több évtizedes, művészgenerációkat összekötő alkotóműhelyt és egy Józsefváros számára pótolhatatlan játszóhelyet, az Ódry Színpadot is – fűzte hozzá a polgármester. Aki úgy véli: ebben a rombolásban elévülhetetlen érdemei miatt Szarka Gábor érdemtelenné vált a „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésre .

Az erről szóló határozati javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja meg az önkormányzat.