„Köszönjük,
A lényeg

Döntött a bíróság, le kell kapcsolni a Klubrádiót a 92.9-en

9/02/2021 13:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hozta a rádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék. A döntés szerint a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja az FM 92,9-et, így a következő naptól, azaz február 15-e, hétfőtől csak internetes rádióként üzemelhet tovább. 

A Fővárosi Törvényszék kedden ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben, döntésének következményeként hétfőtől le kell kapcsolni a rádió műsorát az eddig használt 92.9 MHz-es frekvencián, vagyis a Klubrádió elnémul az éterben. 

A pert a Klubrádió indította tavaly a Médiatanács határozata ellen, amellyel a kizárólag fideszes tagokból álló testület szeptemberben elutasította az adó frekvenciaengedélyének megújítására beadott kérelmét. Most pedig, február 9-én, a Fővárosi Törvényszék lényegében rendben lévőnek találta a Médiatanács határozatát. A bíróság elutasította a Klubrádió keresetét, egyben kötelezte 200 ezer forint perköltség és 38 ezer forint illeték megfizetésére. Az ítélet miatt a Klubrádió már csak vasárnapig használhatja a Budapest FM 92,9-et, így a következő naptól, azaz február 15-e, hétfőtől csak internetes rádióként üzemelhet tovább. 

 
 Forrás: Pixabay
 

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi, médiahatóság által felrótt jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, ezért azok jogerőssé váltak, így a testület által az elmúlt hét év során kiszabott két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

A Klubrádió azért nyújtott be keresetet a Médiatanács 92,9-es frekvenciát érintő döntésével szemben, mert álláspontja szerint a hatóságnak a hatályos jogszabályok alapján meg kellett volna hosszabbítania a rádió jogosultságát. Ehelyett a Médiatanács a többi között megsértette a rádió jogát a tisztességes eljáráshoz, és olyan csekély súlyú adatszolgáltatási késedelemre hivatkozott, amely nem alapozta meg a frekvenciajogosultság iránti kérelem elutasítását. Ráadásul a Médiatanács joggyakorlata más médiaszolgáltatók esetében eltérő volt, azaz más rádiók jogosultságát hasonló elmaradások esetén is meghosszabbították, a Klubrádiót pedig diszkrimináció érte – sorolta a bíróságon Stock Richárd, a rádió jogi képviselője. A mostani törvényszéki döntés ellen a Kúriához lehet felülvizsgálati kérelmet beadni.

2021. február 09. A lényeg / részlet, Arató András (21.02.09.)
01:04
00:00

Arató András
, a Klubrádió igazgatósági elnöke és többségi tulajdonosa a folyosói sajtótájékoztatóján, ahogy arról a Media1 is beszámolt, szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács, és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen, tette hozzá. Azt mondta, nem váratlan, de gyáva döntés, szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe a Klubrádió érveit. Arató András hangsúlyozta, ahhoz, hogy a Klubrádió tovább sugározhasson, a hallgatók kitartó támogatására van szükség.

Arató András
 
Arató András nyilatkozik a Fővárosi Törvényszék ítélete után Forrás: Klubrádió
 

2021. február 09. A lényeg / részlet, Arató András folyt. (21.02.09.)
00:41
00:00

Arató András azt is mondta, az ítélet valójában azt mutatja, milyen állapotban is van Magyarországon jelenleg a jogállam, hiszen egy rádiót mondvacsinált indokokkal el lehet hallgattatni. Szerinte szégyenteljes, gyáva ítélet született. Úgy fogalmazott: abszurd az egész, a másfél perces indoklásban arra se méltatta a feleket a bírói tanács, hogy eléjük tárja, milyen indokokkal hozza „vérlázító” döntését.

2021. február 09. A lényeg / részlet, Arató András a támogatásról (21.02.09.)
00:52
00:00

Bár a Klubrádió vasárnap éjféltől valószínűleg nem lesz hallgatható a megszokott frekvenciáján, az igazgatóság elnöke mindenkit arra kér, mostantól még elszántabban kövessék annak műsorát, hiszen az ítélet csak aláhúzta, hogy Magyarországon igen jelentős változásokra van szükség. Azt is kérte a hallgatóktól, hogy ne csökkenjen a támogatási kedvük addig az átmeneti ideig – ami persze akár egy év is lehet – amíg az adó véglegesen vissza nem nyeri a frekvenciáját. Ha addig is ugyanolyan aktív lesz a közönség, Arató András megígérte, hogy a Klubrádió interneten ugyanúgy szolgáltatja a műsorait, mint eddig. Hiszen a Klubrádió létezését alapvetően az dönti el, hogy hallgatói áldoznak-e erre, vagy sem. Hozzátette: azért is kell továbbmenni a jogorvoslattal, mert ez a jogállamiság vizsgája is, és nem baj, ha ezen a különböző szintű bíróságok mind átesnek.

 
Stock Richárd és Arató András keddi sajtótájékoztatója (kép: Klubrádió)
 

2021. február 09. Megbeszéljük / részlet, Stock Richárd (21.02.09.)
15:12
00:00

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Megbeszéljük adásában ismertette a részleteket. A többi között azt hangsúlyozta, hogy ha kell, akkor elmegyünk az Európai Unió Bíróságához is. Kiemelte, hogy a hatalom nem tudja bezárni, elhallgattatni ezt a rádiót – hacsak le nem kapcsolják az internetet –, amennyiben a hallgatók is úgy akarják. 

2021. február 09. Ezitta Fórum-részlet / Interjú Arató András, interjú - 2021.02.09.
07:13
00:00

 

Még az ítélet előtt

2021. február 09. A lényeg / részlet, Polyák Gábor (21.02.09.)
01:11
00:00

Indokolatlan és erősen vitatható döntést hozott a médiahatóság azzal, hogy nem hosszabbította meg tavaly ősszel a Klubrádió lejáró frekvenciáját – erről a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője beszélt a Reggeli Gyorsban, tehát órákkal a bírósági ítélet kihirdetése előtt. Polyák Gábor szerint ez az uniós jog szempontjából is releváns ügy, és a magyar bíróságtól bátor jogértelmezés lenne, ha kimondanák: a Médiahatóság részéről hátrányos megkülönböztetés érte a Klubrádiót.

2021. február 09. A lényeg / részlet, Magyar Bálint (21.02.09.)
01:13
00:00

Álságos módon, bürokratikus módszerekkel igyekszik elhallgattatni a Klubrádiót a kormány, erről Magyar Bálint beszélt szintén a Reggeli Gyorsban annak kapcsán, hogy veszélybe került az adó frekvenciája, és jövő héttől várhatóan csak az interneten sugározhat. A volt oktatási miniszter szerint ráadásul a hatalom már az internetes tartalmakat előállító és szolgáltató cégek megregulázását is pedzegeti, ami nem véletlen, mivel azokra egyelőre nem terjednek ki a kormány szabályozó eszközei.

El a kezekkel a Klubrádiótól!