„Köszönjük,
Esti gyors

„Ami a Klubrádióval történik, az mutatja a magyar jogállamiság állapotát”

4/02/2021 21:44

| Szerző: Klubrádió/szg

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, a DK külpolitikai szakértője szerint ami a Klubrádióval történik ezekben a napokban, az alaposan indokolja a magyar jogállamiság helyzetének romlását a mértékadó Economist Intelligence Unit friss demokrácia-indexében.

2021. február 04. Esti gyors / részlet, Eörsi Mátyás (21.02.04.)
08:31
00:00

A 2019-eshez képest romlott a magyar jogállamiság helyzete az Economist Intelligence Unit (EIU) friss demokrácia-indexében. Eszerint a sérült demokráciák kategóriájába tartozik Magyarország, de még nem hibrid rezsim. Az értékelés nem akkor kezdett romlani, amikor a menekültválság miatt konfliktusok alakultak ki.

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, a DK külpolitikai szakértője az Esti gyorsban azt mondta: az említett EIU az Economist cégbirodalom kutatószervezete, 1946 óta létezik, és a világ egyik legmegbízhatóbb jelentéstevőjeként tartják számon. Szerinte a magyar kormány sokat hangoztatott álláspontjával szemben a jogállamiság igenis mérhető. Hogy mennyire pontos egy ilyen mérés, ahhoz meg kell nézni a listát, amelynek az elején Norvégia, Izland, Kanada, Svédország található, a végén pedig Észak-Korea. Magyarország olyan államok mögött áll, mint Panama, Dél-Afrika vagy Botswana, és együtt a Fülöp-szigetekkel, ahol nyílt utcán gyilkolják meg a drogkereskedőket (vagy annak tartott embereket – a szerk.).

Ami a Klubrádióval történik ezekben a napokban, az alaposan indokolja Magyarország helyezését ezen a listán – jelentette ki. Felidézet: Orbán Viktor azt találta mondani nemrég egy német újságnak, hogy az országban a média több mint 50 százaléka kritikus vele szemben. Lehet, hogy lesz olyan német olvasó, aki ezt neki elhiszi, de Magyarországon senki. Az pontosan összeszámolható, hogy hány médium „van benne a kormány hátsó felében”, és melyek próbálnak függetlenül tájékoztatni. Ha a Klubrádió frekvenciáját elveszik, akkor utóbbiak száma tovább csökken.

Kérdeztük Eörsi Mátyást az EU-s jogállamisági vitáról is. Azt mondta: örültek volna, ha az Európai Bizottság nem csak az uniós pénzek ügyében vizsgálódna, de szerinte emiatt nem kell aggódni. Úgy fogalmazott: „ha Mészáros Lőrinc tíz év Orbán-kormányzás után kétszer olyan gazdag, mint II. Erzsébet angol királynő”, az pontosan mutatja, hol tart a magyar jogállamiság. Ha a Bizottság minden eurócentnek utánamegy, akkor megtalálja a magyar jogállamiság hézagait. Ez nem hoz közvetlen megoldást a Klubrádiónak, de hosszabb távon közelebb kerülhetünk az igazsághoz – vélekedett.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Marjai János

Esti gyors
2021.02.04. 18:35
Műsorvezető: Kárpáti János