„Klubrádió

Orbán Viktor: A kormány nem szól bele médiaügyekbe

4/02/2021 10:52

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió szuverén nemzetekből áll – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Stern című német hírmagazinnak adott interjúban. Úgy véli, hogy nem szabadna a nemzetek feletti intézmények hatáskörét növelni. Azt állította, hogy a kormánnyal szemben nagyon kritikus médiumok piaci részesedése jóval 50 százalék felett van.

A hamburgi Stern hetilapnak adott interjút Orbán Viktor. A kormányfő szuverén nemzetek Európájáról, az EU és a NATO fontosságáról, a genderről, a migrációról, a hazai zsidó közösség jelentőségéről, a családpolitikáról és a meglátása szerint szabad sajtóviszonyokról beszélt – írja a Telex.

„Magyarországon úgy mondjuk, hogy csak akkor lehetsz jó európai, ha jó magyar vagy” – idézte az MTI az interjúból Orbán szavait. A kormányfő elismételte a tételt, amely szerint ő a szuverén nemzetek közösségét támogatja, míg más országok növelnék a nemzetek feletti intézmények – „Brüsszel” – hatáskörét.

Orbán Viktor
 
Orbán
 

A miniszterelnök arról beszélt, hogy bár a magyar felfogás szerint Európa szuverén nemzetekből áll össze, egyes tagországok viszont az európai intézmények megerősítésre törekednek és egyre több hatáskört adnának át Brüsszelnek. Arra a kérdésre, hogy Magyarország miért nem lép ki az EU-ból a brit példát követve, úgy válaszolt, hogy jobb nekünk az unióban, a Brexit pedig „nagy hiba volt, meg kellett volna akadályozni„.

Orbán Viktor abszurdnak tartja, hogy kérdéseket szegeznek neki a jogállamiságról. A sajtó helyzetéről pedig azt mondta, objektív elemzések azt mutatják, hogy a kormánnyal szemben nagyon kritikus médiumok piaci részesedése jóval 50 százalék felett van. Hozzátette, hogy a kormány „nem szól bele” médiaügyekbe.

Ehhez képest már külföldön is téma a kevés számú független médium, így a Klubrádió helyzete. A Deutsche Welle novemberi riportjában szólnak a Klubrádióról, és elmondják, hogy ez a népszerű budapesti adó egyike azoknak a kevés számú médiaintézményeknek, amelyek kritikus hangot ütnek meg a kormánnyal szemben. Évek óta harcolt a túlélésért a Klubrádió, az utolsó független rádió Magyarországon és most fennáll annak a veszélye, hogy végleg megfosztják a frekvenciájától – írja Cathrin Kahlweit a Süddeutsche Zeitung szerdai számának hasábjain.