„Klubrádió
Reggeli gyors

A Klubrádió az illiberalizmus csapdájában

4/02/2021 08:07

| Szerző: Csernyánszky Judit

Évek óta harcolt a túlélésért a Klubrádió, az utolsó független rádió Magyarországon és most fennáll annak a veszélye, hogy végleg megfosztják a frekvenciájától – olvasható a Süddeutsche Zeitung hasábjain.

2021. február 04. Reggeli gyors - Lapszemle 21.02.04. Csernyánszky Judit
05:06
00:00

Magyarország uniós jogszabályt sért – számolt be a DeutschlandFunk arról, hogy hazánk nem tartotta magát az Unióban megszabott maximum levegő-szennyezettségi mutatókhoz, legfőképp a szálló por részecskékre vonatkozó határértékekhez. Túllépte a megengedett arányszámokat Budapesten, a Sajó völgyében és Pécs körzetében – 2005-2017 között. Rendszerszintű és állandó problémáról van szó, ami súlyosbítja a helyzetet. Az Európai Bizottság terjesztette fel az ügyet a luxemburgi bíróságra. Átfutott a hír számos helyen a Bloomberg és a Reuters hírügynökségeknek köszönhetően is.

 
Arató András
 
 

Kulcsdátum: február 9.

Évek óta harcolt a túlélésért a Klubrádió, az utolsó független rádió Magyarországon és most fennáll annak a veszélye, hogy végleg megfosztják a frekvenciájától – írja Cathrin Kahlweit a Süddeutsche Zeitung hasábjain.  Arató András se nem optimista, se nem pesszimista, ha a Klubrádió jövőjéről van szó. Az optimizmust nem igazolja ugyanis vissza a való világ. A pesszimizmus viszont lebénítja az embert – fogalmazott a Klubrádió igazgatósági elnöke. A szerző leírja, hogy a rádió 20 éve, az indulásától kezdve kritikus a kormánnyal szemben, mert volt bátorsága hozzá. Ezért is kérdéses, vajon milyen döntés születik február 9-én, amikor bíróság mondja ki verdiktet. Végigszalad a cikk a rádió múltján, megemlítve, hogy megvonták a vidéki frekvenciáit, hogy a kormánytagok bojkottálták az adót, például nem engedték be újságíróit az Orbán-kormány sajtótájékoztatóira, s menet közben is számos perrel kellett megküzdenie, amelyek során végül mindig konszolidálni tudta a helyzetét. Az elmaradt reklámpiaci bevételek helyett a rádió ügyes jótékonysági modellt dolgozott ki, amely megakadályozta a csődbe jutást. A helyzetet jellemezve az újságíró a 22-es csapdáját idézi fel, amire Arató szerint inkább illik az illiberalizmus csapdája kifejezés – utalva itt a fellebbezés miatt várható esetleges csúszásra. Ugyanakkor az elnök szerint mégiscsak van remény, amit az uniós törvények jelentenek, s ezért bízik abban, hogy a hosszú küzdelemnek így nem lesz rossz vége. A cikk az Európa Tanács Klubrádióra vonatkozó álláspontjával zárul, miszerint a magyar rádiózás utolsó bástyája a Klubrádió. 

Ki dönthet a nácik által elrabolt műkincsekről?

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megtorpedózta azt a Németország és Magyarország részéről indított holokauszt pert, amelyben most az volt a kérdés, amerikai bíróság dönthet-e a nácik által elrabolt műkincsekért kártérítést követelő örökösök ügyéről – írja a Wall Street Journal, és az amerikai Courthouse News. John Roberts, a taláros testület elnöke közleményében a német ügyet gyakorlatilag lezárta azzal, hogy a német bíróságnak van joga dönteni a kérdésben. A magyar kérdés – ami Simon vs Hungary néven fut, egyelőre nyitott, mert az amerikai alkotmánybíróság elnöke lehetőséget adott Washington DC körzeti bíróságának az elbírálásra.  A felperesek szerint ugy műkincsekről?anis nemzetköz jogba ütköző bűncselekményről van szó. A Holokauszt Túlélők Alapítványa csalódottan vette tudomásul a döntést – írja a Cision hírszogláltató  -, mert szerintük a népirtás a nemzetközi jog hatálya alá tartozik, ezért az amerikai bíróságoknak megengedett ilyen esetekben ítélkezni.

Tengerre magyar! Ezúttal a covid elől

A Reuters tudósítása alapján megismerhetik azt a négytagú magyar családot, amelyik a Covid-bezártságból elmenekülve hosszú tengeri útra indult a „Teatime” nevű, mintegy 15 méteres hajón, hogy körbeutazza a földet. 2020. júniusában indultak egy horvát kikötőből, Olasz- és Spanyolország után megálltak a Zöld-foki szigeteknél, mielőtt az Atlanti óceánnak vágtak volna. Jelenleg a Szent Marton szigeteki Marigotnál járnak. Az IT szektorban dolgozó Bősze Domokos home office-t is berendezett magának a hajón. Feleségével, Annával együtt több mint egy évtizede vitorláznak. Az útiterv az időjárási viszonyoknak megfelelően változik, igyekeznek elkerülni a ciklonokat, hurrikánokat. A legmeredekebb szakaszt, a hatórás vihart az Atlanti óceánon túlélték, kivéve a kenyérpirítót és a műholdas telefont. A 6 és 8 éves kislányuk is tanul, de egy-egy helyi iskolába is be fogják íratni őket. Még 5-6 évet terveznek a hajón eltölteni.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2021.02.04. 06:00 
Szerző: Csernyánszky Judit