„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

„Ennek a helyzetnek nem szabadna lennie”

2/02/2021 23:21

| Szerző: Klubrádió

Most a bíróságon múlik, hogy február 15-én lekapcsolják-e a Klubrádió földi sugárzású csatornáját, vagy sem. Arató András, igazgatósági elnök szerint komoly a valószínűsége, hogy két múlva az adónak el kell hallgatnia az éterben, de a Klubrádió ennek ellenére is bízik a kedvező bírósági döntésben. Arról is beszélt, hogy az adó most nem kezdeményez rendkívüli gyűjtést, tartja a megszokott féléves ritmust, és bízik abban, hogy a támogatók akkor is kitartanak, ha a Klubrádió, még ha remélhetőleg átmeneti időre is, de csak az interneten lesz elérhető.

2021. február 02. Megbeszéljük-részlet / Arató András, interjú - 2021.02.02.
19:09
00:00

A jelenlegi helyzetnek, amikor megint veszélyben a Klubrádió frekvenciája, nem szabadna lennie, mint ahogy az elmúlt tíz évben még nagyon sok más hasonló helyzetnek sem szabadott volna lennie – mondta Arató András, a Klubrádió igazgatóságának elnöke, többségi tulajdonos a Reggeli személyben.

Arató szerint jelenleg igen komoly a valószínűsége, hogy a Klubrádió az analóg frekvenciáján február 15-től nem sugározhat, de a csatorna nem adja fel a küzdelmet. Az, hogy a Klubrádió műsora a hónap közepétől, megszakítás nélkül tovább mehet-e a 92.9 Mhz-en, most a bíróságtól függ. Az ügyben február 9-én esedékes tárgyalási napon – ahol érdemi döntés várható – a Klubrádió kedvező ítéletet vár.

Arató András, Klubrádió
 
Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke, többségi tulajdonosa Fotó: Klubrádió
 

A döntés tárgya a médiahatóság tavaly szeptemberi határozata, amellyel elutasította a csatorna idén február 15-én lejáró frekvenciaengedélyének meghosszabbítását. A Klubrádió szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának határozata törvénysértő, ami ellen a bíróságtól remél jogorvoslatot. Amennyiben a bíróság a Klubrádiónak ad igazat, akkor a Médiatanácsnak újból meg kell vizsgálnia a hosszabbítási kérelmet, és új döntést hoznia. 

Egy másik kérdésben – amiben ugyancsak februárban születhet döntés a bíróságon – szintén kedvező ítéletet vár a Klubrádió. Ennek lényege, hogy a vita jogerős lezárásáig a Klubrádió megkapja-e az azonnali jogvédelmet, amit a Fővárosi Törvényszéktől  kért, hogy a frekvenciaengedély megújításáról szóló per lezárultáig is folytathassa földfelszíni sugárzását.

El a kezekkel a Klubrádiótól!

A Médiatanács tavaly szeptemberben utasította el a Klubrádió frekvenciaengedélyének megújítását, és pályázatot írt ki a 92.9 Mhz használatára, amelyen a Klubrádió és további két jelentkező is elindult. Utóbbiakat azonban, beadványaik alaki hibáira hivatkozva, tavaly év végén a Médiatanács kizárta a frekvenciáért folytatott versenyből. Ezzel ugyan a Klubrádió maradt az egyedül állva maradt pályázó, de a két másik induló bírósághoz fordult a döntés miatt. Bár az egyikük végül januárban visszavonta bírósági fellebbezését, a másik fenntartotta azt, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elhúzódik a végső pályázati döntés időpontja. A törvény szerint ugyanis ha vitatottá válik a Médiatanács pályáztatás során hozott döntése, és ez a vita bíróságra kerül, akkor fel kell függeszteni az eljárást.

A jelen állás szerint tehát hiába fogadta be a Médiatanács a Klubrádió pályázatát, és került a médiaszolgáltató látszólag győzelemhez közeli helyzetbe, valószínű, hogy hónapokig, akár évekig nem zárul le a pályáztatás, így a Klubrádió gyakorlatilag mégiscsak elveszíti a frekvenciáját. 

Forrás: Pixabay
 

Az igazgatósági elnök megjegyezte, más, normális időszakban biztos, hogy már rég utcai tiltakozásra is sor került volna a Klubrádióért – ahogy tíz évvel ezelőtt is tízezrek tüntettek érte –, de jelenleg a pandémia az illiberalizmus malmára hajtja a vizet, mert korlátozni lehet az emberek gyülekezési jogát.

Arról is beszélt, hogy a Klubrádió működését már tíz éve nagyrészt a hallgatók finanszírozzák, mintegy 80 százalékban. A csatorna félévente szervez gyűjtési akciókat, amelyek minden alkalommal a túlélést biztosítják, a legutóbbi, tavaly őszi kampány különösen sikeres volt, a közönség akkor rekordösszeggel, 107 millió forinttal járult hozzá a műsorkészítéshez. Ha azonban egy új helyzetben a hallgatói támogatás mértéke, azaz a 80 százalékos arány sérülne, akkor a Klubrádió életképessége is sérülne – tette hozzá.

 
Házi Szörp Fesztivál a Klubrádióért –Para-Kovács Imre, Pálinkás Szüts Róbert, Pálinkás János és Kovács M. Veronika a Klubrádió stúdiójában az alkalmi műsor élő adásában 2020. szeptember 20., vasárnap
 

Arató András hangsúlyozta, bár komoly az esélye, hogy február 15-én lekapcsolják a Klubrádió földi sugárzású csatornáját, az adó most nem kezdeményez rendkívüli gyűjtést, tartja a megszokott féléves ritmust, és bízik abban, hogy a támogatók akkor is kitartanak, ha a Klubrádió, még ha remélhetőleg átmeneti időre is, de csak az interneten lesz elérhető.

Természetesen az internetes hallgatás lehetőségét a mostani helyzettől függetlenül is érdemes kihasználni, az lenne az ideális, ha a közönség mind nagyobb részében tudatosulna, hogy hagyományos rádiókészülék nélkül és a budapesti vételkörzeten kívül is viszonylag könnyen elérhető a Klubrádió műsora.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli személy/Interjú Arató Andrással
2021. február 02., kedd 09.30
riporter: Dési János