„Klubrádió
Ezitta Fórum

Látványos ostromzár és létfontosságú segítség – Megvan az adománygyűjtő akció végeredménye

14/04/2020 15:45

| Szerző: Klubrádió

Meghaladta a 80 millió forintot a Klubrádió március 16-án kezdődött adománygyűjtő akciója során összeadott támogatás. A kampány kevesebb mint négy hét alatt több ezer hallgatót mozgatott meg. Segítségükkel a csatorna szeptemberig biztosan tovább tud működni. Arató András, a Klubrádió elnöke szerint a sikert talán az is segítette, hogy az adó már tíz éve ostromzár alatt működik.  Beszélt a csatorna hosszabb távú terveiről is, és elmondta, szerinte miért jár az adónak az újabb frekvenciaengedély, valamint hogy miként gondolhat a Klubrádió távol lévő kedveseként a Médiatanácsra.

2020. április 14. Ezitt a Fórum-részlet/Interjú, Arató András 2020.04.014.
00:00
00:00

80 024 000 forint a Klubrádió idén tavaszi adománygyűjtő akciójának végeredménye, ami 6443 átutalásból gyűlt össze. A kampány március 16-án kezdődött és április 9-én ért véget. Az összeg, bár nem fedezi a rádió következő félévének minden kiadását, mégis lehetővé teszi, hogy a csatorna szeptemberig, a következő gyűjtésig mindenképp tovább szóljon – mondta Arató András, a Klubrádió elnöke, aki ismét megköszönte a hallgatóktól kapott létfontoságú támogatást.  

A rádió jövője szempontjából – már abban is, hogy a pénz elegendő legyen őszig – szintén sokat segíthetnek azok az átutalások, amelyek év közben, tehát az adománygyűjtő heteken kívül érkeznek a hallgatóktól. Ezeket az összegeket, amelyek tehát szintén meghatározóak a Klubrádió működésében, a támogatók a Hadd Szóljon! Egyesület a Klubrádióért, valamint a Szabad Sávért Alapítványon keresztül juttathatják el.

Arató András meghatónak nevezte, hogy szűk négy hét alatt ekkora összeg gyűlt össze, ami szerinte azt mutatja, a hallgatók szeretik és fontosnak tartják a Klubrádiót. Eddig talán csak egyszer érkezett ennél nagyobb adomány a gyűjtőhetek történetében.

A túlélésért folytatott küzdelemben szerinte a Klubrádiónak előnyt ad, hogy már tíz éve a hatalom által köré vont látványos ostromzár alatt működik, ugyanis ez egyfajta rutint adott a nehéz helyzetek megoldásához. Ha a mostani, és újabb nehezítést jelentő vesztegzár előtt nem lett volna ostromzár, lehet, hogy kevésbé lett volna sikeres a tavaszi gyűjtés – mondta a Klubrádió elnöke.

 
Arató András, a Klubrádió elnöke
 
 

Jár az új frekvenciaengedély

Arról is beszélt, mire számít hosszabb távon, különös tekintettel a Klubrádió frekvenciaengedélyének jövő februári lejártára. Hangsúlyozta, hogy a Klubrádió mindkét alapvető feladatát teljesítette, ami az engedély meghosszabbításához kell: időben és jogszerűen benyújtotta igényét a folytatásra és mindig a jogszabályoknak megfelelően működött.  Ráadásul az adónak több százezer hallgatója van, tehát igencsak meglévő szükségletet elégít ki.

Mindez pontosan elegendő ahhoz, hogy hétéves engedélye lejárta után, a törvényben biztosított jog szerint, a rádió újabb tíz évre frekvenciát kapjon. Ettől még izgalmasan fognak telni a következő hónapok, várva a médiahatóság augusztus és október között esedékes válaszára. Mintha az ember egy biztos kapcsolatban a távol lévő kedvesétől várná a levelet, akitől, úgy is tudja, hogy azt az üzentet kapja, szereti – fogalmazott Arató András. Azért hozzátette, természetesen nem akar illúziókergető sem lenni, tudja, hogy a hatalom Magyarországon manapság bármit megtehet – tehát nem csak izgalomra, hanem némi aggodalomra is van ok. Mégis, a Klubrádió olyat kért, ami jár neki és a hallgatóinak. Azon lehet izgulni, hogy van-e olyan valaki, aki ezt a járandóságot megkérdőjelezi.

Hatalmas a tétje

Ugyancsak izgalmas kérdés, és hatalmas a tétje a csatorna számára, hogy miként alakul a már hatodik éve zajló kártérítési pere. A Klubrádió, a már több bíróság által megállapított jogsértések miatt bekövetkező bevételkiesésére hivatkozva, egymilliárd-kétszázmillió forintra perli a Médiatanácsot. A vita most azon folyik, hogy a jogsértések miatt mekkora összeg illeti meg a csatornát.

Az ügy legutóbbi, idén januári fejleménye, hogy a fővárosi törvényszék első fokon elutasította az elmaradt vagyoni előny érvényesítésére vonatkozó igényt. A Klubrádió márciusban beadta fellebbezését a döntés ellen, beadványát befogadták, de a mostani furcsa időkben, amikor a bíróságok munkája is átalakult a koronavírus-helyzet miatt, különösen nehéz megmondani, mikor lehet újabb ítélet – tette hozzá Arató András, a Klubrádió elnöke.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ezitt a Fórum/Interjú Arató Andrással
2020. április 14., kedd 12.15
riporter: Bódy Gergő