„Klubrádió
Megbeszéljük...

Arató: Jó lenne, ha erőteljes akció nélkül is folytathatná a Klubrádió

7/01/2020 22:14

| Szerző: Klubrádió

Joga van a Klubrádiónak frekvenciaengedélye meghosszabbításához, a hallgatóinak pedig ahhoz, hogy a megszokott módon, jövőre is tovább hallgathassák a műsorát. A Klubrádió minden jogszabályi követelményt betart, szándéknyilatkozatát a folytatásra határidőre leadta. Ha a médiahatóság másképp gondolkodna a csatorna sorsáról, és a Klubrádió több százezres közönsége csorbulni látná jogait, akkor megvannak eszközei arra hogy harcoljon azokért – mondta Arató András, a Klubrádió elnöke.

2020. január 07. Megbeszéljük-részlet/Interjú Arató András (20.01.07.)
24:29
00:00

Mi lesz a Klubrádióval jövőre? Egy év múlva, 2021 februárjában ugyanis lejár a hét évre kapott frekvenciaengedélye, amely ugyan további, hét évre meghosszabbítható, de nagy kérdés, hogy ez megtörténik-e. Arató András, a Klubrádió elnöke oszlatni próbálta az esetleges kishitűséget a csatorna jövőjével kapcsolatban. Cselekvést igénylő helyzet van szerinte.

Nem kegy, hanem jog

Arató szerint nem arról van szó, hogy létezik egy kegyúr, a médiahatóság, amely azt csinál, amit akar. Még akkor sem, ha a tavaly nyáron módosított médiatörvény szerint akár bármiféle indoklás nélkül megtagadhatja a hosszabbítást, és még attól sem kell tartania, hogy a kérelmező pert indít ellene, merthogy a jogszabályi változás óta erre nincs lehetősége.

A rádiófrekvenciák sorsának meghatározása mindezek ellenére sem korlátlan jog, még Magyarországon sem. A médiatörvénynek, valamint az alaptörvénynek ugyanis vannak általános szabályai a sajtó sokszínűségről, a sokoldalú tájékoztatásról, ezen kívül tagjai vagyunk az Európai Uniónak, amely nagyon szigorúan rendelkezik a médiaszabadság biztosításáról.

Tehát nem csak az egyik félnek, a Médiatanácsnak van joga, hanem a rádiónak és főként annak hallgatóinak is – jelen esetben arra, hogy a meghosszabbított frekvenciaengedélynek köszönhetően további hét évig hallgathassák a csatorna műsorait. Egyáltalán nem kell tehát defetista érzések közepette otthon azon szomorkodnunk, hogy nincsenek jogaink – hangsúlyozta.

 
Bolgár György és Arató András a Klubrádió stúdiójában 2020. január 7-én
 
 

A megszokott kereteken túllépve

Arató András szerint ugyanakkor a rádió és a hallgatók mozgásterét nem önmagában a médiatörvény szabja meg, ezért az nagyon nagynak mondható. Műsorszolgáltatónak és hallgatónak is joga van ugyanis az általa végzett tevékenységhez, illetve ahhoz, amit fogyaszt. Ez Magyarországon is így van, az Európai Unióban pedig még inkább.

A Klubrádió elnöke megjegyezte, az elmúlt tíz évben nem egy példa volt arra, hogy a kormányzat jogokat próbált csorbítani, vagy elvenni egyes rétegektől, akár az egész országtól, majd az érintettek a megszokott kereteken túllépve visszavonulásra kényszerítették a hatalmat. Ez történt az internetadó ötletének bedobása után is nem sokkal, amit a kormány az utcai tüntetések hatására végül elvetetett.

Arató András, mint mondta, nagyon reméli, hasonló, erőteljes akcióra most nem lesz szükség, de a Klubrádió több százezres közönségének is vannak eszközei arra az esetre, ha a jogaikat netalántán csorbulni látnák. Emlékeztetett rá, hogy 2010 végétől a hatalom négy éven át jogellenesen próbálta megszüntetni a Klubrádiót, de nem sikerült neki. Ennek oka, hogy a rádió komoly szakmai munkával és eltökéltséggel kiállt a jogai mellett, a hallgatói pedig 30 ezres tüntetésen követelték, hogy a csatorna maradjon meg. Ha akkor eredményesek voltunk, miért ne feltételezhetnénk magunkról, hogy most is vagyunk annyira jók – fogalmazott a Klubrádió elnöke, aki hozzátette, a hallgatók ezen kívül rendszeresen pénzzel is támogatják a csatornát.

 
Forrás: Pixabay
 

Mindent megtesz a szabályok betartásáért

Arató András azt is hangsúlyozta, a Klubrádió a magyar jogrendnek megfelelően végzi a munkáját, amibe az is beletartozik, hogy határidőre, pontosan beadta kérelmét – inkább szándéknyilatkozatát – a további hétéves frekvenciahasználatra.

A Klubrádió mindent egyebet is megtesz azért, hogy eleget tegyen a hivatalos követelményeknek, „a legnagyobb baromságoknak is, ha azt jogszabály írja elő”. Például szigorúan ügyel rá rádió, hogy abban a kevés zenében, amit sugároz, megfelelő arányban legyenek a magyar zenék, és azon belül az öt évnél nem idősebb hangfelvételek. (A szabályozás abszurditását és megfoghatatlanságát mutatja, hogy a hivatalos megfogalmazás szerint magyar zenei műnek az a szöveges vagy instrumentális zenei mű tekinthető, amely magyar műnek minősül.)

Ha tehát a Klubrádió megfelel a jogszabályi előírásoknak, és tudatában van annak, hogy joga van a tevékenységéhez, a hallgatónak meg ahhoz, hogy figyelemmel kísérjék a műsorát, akkor ezt a jogát valamilyen módon érvényesíteni fogja.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Arató Andrással
2020. január 07., kedd 16.15
riporter: Bolgár György