„Klubrádió
Megbeszéljük...

Arató András túlélésről, függetlenségről, EMIH-ről

1/10/2019 16:38

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió túlélési gyakorlatának részeként a Megbeszéljük vendége volt Arató András igazgatósági elnök, aki igen részletesen beszélt a gyűjtés állásáról, a lehetőségekről és az EMIH-hel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt. Kiemelte, a rádió szerkesztésébe senki nem szól bele.

2019. október 01. Megbeszéljük / részlet, Arató András (19.10.01.)
43:06
00:00

Túlélési gyakorlat

Arató András a Klubrádió őszi gyűjtési akciója, azaz túlélési gyakorlata 9-10. napja környékén szeretne egy kicsit hatni a bizonytalanokra. Jelentős a különbség egy választáshoz képest: szavazni csak egyszer lehet, támogatni akár többször is, de félretéve a tréfát, a biztos támogatókra mindig számíthat a rádió, akik nem hallgatják, azokra pedig jó eséllyel nem tud hatni – mondta. A gyűjtés állása 33 342 000 forint volt október 1-jén 15 órakor, összesen 2355 embertől kaptunk pénzt. A tavaszi és a tavaly őszi gyűjtésnél meghaladta a 70 milliót a végösszeg, ez most időarányosan 20-22 százalékkal kevesebb, amiből még semmi nem következik. De természetesen stressz neki, a műsorvezetőknek és a hallgatóknak is. Általánosságban elmondható, hogy nagyon szomorú a helyzet a sajtószabadságot illetően, a nagyobb portálok és lapok is ugyanígy támogatásra szorulnak.

Miért marad el a gyűjtés az előző két időszaktól? Arató András messziről indított: a 2015-ös évnek úgy vágott neki a rádió, hogy reménytelen volt a helyzet anyagi értelemben. Találtak egy befektetőt, aki '15-ben és '16 elején befektetett 140 millió forintot, és ezért 14,4 százaléknyi részesedést szerzett, ennyi szavazata van a 85,6-hoz képest. Ez a befektető a Brit Média Kft. volt (amely a közbeszédben és a sajtóban is az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez kötött cég – a szerk.). „Ez olyan segítség volt, amellyel ezt az időszakot túléltük” – mondta. Ezt követően jött egy másik segítség, bár nem önkéntes: megnyerte a rádió a Médiatanáccsal szemben a kártérítés kisebbik részét, ez körülbelül 120 millió forint volt. A gyűjtési heteken összejött 50-55 millió forint, és természetesen az állandó felajánlások is érkeztek. Az így kapott körülbelül 250 millió forint az év közepére „szívódott fel”.

Közben szerencsére nőtt a rendszeres hallgatói támogatás, amely a Hadd szóljon! Egyesületen keresztül érkezik, és emelkedett a túlélési gyakorlatok során a Szabad Sávért Alapítványnak felajánlott összeg is, mintegy 70 millió forintra (reméljük, most is így lesz lesz). Jönnek még 1 %-os felajánlások, valamint minimális kereskedelmi bevétele is van a Klubrádiónak, amely így már valahogy "kihúzza".

 
Arató András  Forrás: Klubrádió
 

Tulajdonosi háttér

Arató András több kérdést is kapott a hallgatóktól a Brit Médiáról és a részesedéséről is. A tulajdoni arányok 2016 óta nem változtak, 86 százalékban ő tulajdonolja a rádiót, 14 százalékban kisebbségi tulajdonos a Brit Média. Ez a részesedés sose volt magasabb, bár először abban állapodtak meg, hogy 25 százalékra nőhet a tulajdonrész, de erre nem volt szükség a kártérítési összeg miatt.

Azért is kell megcélozni a 70 millió forintot, mert többe kerül a működés, mint három évvel ezelőtt, megújult a honlap, de több szolgáltatást is nyújt, már bőségesen lehet vállalni. Drágult a Klubrádió fenntartása, mindez éves szinten 15-20 millió forinttal került többe. Ha a kártérítési per végén leszünk, akkor körülnézünk, hogy milyen világban vagyunk. Ha Budapest felszabadulna a NER nyomása alól, ellenzéki fordulat jönne, az jót tehet a rádió kilátásainak, mivel jelenleg egy büdös fillért nem kap a fővárosi intézmények kommunikációs keretéből – fogalmazott.

A Klubrádió függetlensége

A hallgatókkal folytatott beszélgetésekben sokszor kerül szóba az EMIH; vajon ők döntenek arról, hogy itt mi történik? – kérdezték többen. Arató András azt mondta: ezt elég egyszerűen lehet cáfolni, egyrészt a tulajdonosi struktúrával, másrészt hallgatni kell a Klubrádiót. A tartalomban nem történt érdemi változás. Nagyra értékeli, hogy 2015-ben olyan helyzetben kapott segítséget a rádió (nem ingyen, 14 százalékért), amikor nem volt B-terv, úgy nézett ki januárban, hogy februárban nem sikerül se fizetést adni, se villanyszámlát fizetni. Akkor rögtön 10 millió adományt sikerült szerezni (ez csak kisebb része volt a havi költségeknek), majd egy közepesen sikeres márciusi gyűjtés után júniusban megállapodtak az említett céggel.

Hangsúlyozta: neki nagyon sok kérdésben teljesen más a véleménye, mint a tulajdonostárs mögött lévő entitásnak, az EMIH-nek. Nem hívőként máshogy vélekedik a hittel kapcsolatban és másképp gondolja, hogy milyen kompromisszumokat lehet kötni a fennálló rendszerrel, a NER-rel. De azért, mert máshogy gondolkodunk, nem kell ellenfélnek tekintenünk egymást, különösen úgy, hogy egyik fél se erőlteti rá a másikra az álláspontját. Arató szerint senki nem mondja neki, hogy bármi jót kellene mondania a „vezérrel” kapcsolatban (nem is nagyon sikerülne), ha például a Kinevetsz a végén című műsorban vesz részt, tehát szerinte ez normális egymás mellett élés. "Ők eldöntik, hogy mit csinálnak a maguk területén, mi is a miénken".

Bolgár György műsorvezető felvetette, néhány hallgatót elbizonytalanított, hogy Rózsa Péter, aki a Klubrádióban főszerkesztő-helyettes volt, sokat szerepelt, szerették, aztán elszerződött a 168 Órához, amely hosszú ideje a Brit Média tulajdona. Ráadásul néhány hónappal ezelőtt elindult egy műsora, a Csak semmi majré, amelyben állandó, heti vendége Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Arató Rózsa távozásáról azt mondta: elég abszurd lenne, ha azzal befolyásolnák a rádió működését, hogy elhívnak valakit innen. Ha ide delegálnának valakit, akkor értené a problémát.

Azt is mondta: a Csak semmi majré koncepciója kicsit másképp volt, mint ahogy most hallatszik. Sokszor szerepel Köves Slomó, de nem minden alkalommal. Arra gondoltak, hogy a zsidóság témakörében sok kérdés foglalkoztatja az embereket, és ebből lehet egy heti műsort csinálni. Az volt a terv, hogy az első adásban a neológia és az ortodoxia közötti különbségeket mutatják be, amelyben Köves Slomó, mint ortodox, és egy közismert neológ rabbi lett volna a vendég, majd a Mazsihisz nem engedte a neológ rabbik részvételét. Akkor Gábor György vallásfilozófust hívták meg, akiről nem lehet állítani, hogy nagy tisztelője az EMIH tevékenységének (ez nem pozitívum vagy negatívum, csak ténymegállapítás). Vagyis nem mondtak le arról, hogy továbbra is vitahelyzet legyen.

Arató András - ahogy a Klubrádió több más műsorában - ebben is talált kritizálni valót, úgy érezte, az ő ellentétes világnézete nincs kellőképpen képviselve, de nem azért, mert a vendég ezt elhatározta volna, hanem így sikerült. Elégedetlen volt a helyzettel, de nem gondolta, hogy ez olyan tragédia lenne, amellyel érdemben foglalkozni kellene. Ha valaki követte Rózsa Péter közéleti műsorvezetéseit, akkor elég egyértelmű, hogy „nem egy NER-lovag”.

Egy hallgató azt a megjegyzést tette a műsorral kapcsolatban, hogy Köves Slomó szinte második műsorvezetőként vesz részt, kérdéseket tesz fel, nem csak vendég. Szerinte a Klubrádió résztulajdonosának nincs ott a helye, ráadásul Köves Slomó olyan tulajdonos, aki például a Sorsok Háza kérdésében Schmidt Máriával van egy platformon. Arató András úgy válaszolt: a rádióban megjelenő vélemények inkább az ő álláspontjához vannak közel, de ez a rádió nem arról szól, hogy „csak a mi véleményünk hangozhat el”. Kritika tárgya, hogy elég erőteljes-e a műsorvezető, de ez Rózsa Péter műsora, az ő felelőssége, hogy kit hív meg és milyen intenzitással vitatkozik. Nem érzi, hogy ezzel érdemi probléma lenne, és főleg nem érzi azt, hogy a Klubrádió világnézete, szabadság melletti elkötelezettsége ezáltal a legkisebb mértékben is sérülne.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2019. október 1., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György