„Klubrádió
Reggeli gyors

A külföldi sajtót is felkavarta a Klubrádió jövője

14/09/2020 07:42

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Európa Tanács emberi jogi ügyekért felelős biztosa is tárgyalni fog a Klubrádió sorsáról, amelynek február közepéig van érvényes frekvenciaengedélye.

A Fehér Ház a honlapján jelentette be, hogy Melania Trump fogadta David B. Cornstein nagykövetet. A First Lady a koronavírus elleni védekezésről és a magyar-amerikai kapcsolatokról tárgyalt a Budapestre akkreditált nagykövettel, olvasható a nagyon szűkszavú közleményben, ami azzal zárul, hogy Melania Trump megköszönte az amerikai népnek nyújtott eddigi szolgálatait.

A forradalmakat művészek, értelmiségiek robbantják ki

 
Forrás: Facebook
 

Rendkívül tehetséges és motivált egyetemistákkal találkoztam, amikor magam is a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanítottam – írja a kanadai Hungarian Free Pressben publikált írásában Steven Kovacs a San Francisco-i Egyetemen filmművészetet tanító professzor, aki Fulbright ösztöndíjjal 2002-2003-ban tanított hazánkban. Steven Kovacsot filmkritikusként is ismerik, Oscarra is jelölve volt az Arthur és Lillie társrendezéséért, de például gyártásvezetőként dolgozott a Roger Corman alapította New World Picturesnél is. Az SZFE-ről leírja, hogy kiváló színházi- és filmrendezők, színészek, cameraman-ek, szerkesztők és díszlettervezők kerültek ki az egyetemről. Megállapítja, hogy Magyarországon a forradalmakat művészek és értelmiségiek robbantották ki – bizonyítja a magyar történelem, s példaként a 48-as forradalmat említi meg, illetve a Petőfi Kör által kibocsátott 16 pontos kiáltványt, amely szintén forradalomhoz vezetett ’56 októberében. Orbánnak a hatalommal való visszaélését nehezen tűrik, és talán most is a művészek fogják megszabadítani az országot napjaink zsarnokától – véli Kovács István.  

A Deutsche Welle sorra veszi, hogy Berlintől Hollywoodig ki mindenki fejezte ki eddig szolidaritását az SZFE mellett.  Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnökének leveléből is idéz a lap, kiemelve, hogy az ő akadémiájuk a hallgatókat és az egyetemi szenátust is mellszélességgel támogatja a függetlenségükért folytatott harcban, illetve felszólította az újonnan kinevezett vezetőt, hogy hívja vissza a távozó vezetőséget és művészeket.

Az arab médiában is feltűnt, hogy Orbán harcol

Az Al Jazeera, az egyik legismertebb és legnagyobb, arab hírügynökség és televízió angol nyelvű hírei közé is felküzdötte magát Orbán Viktor azzal a mondatával, hogy más fajta „haditervre” van szükség a koronavírus újabb támadása során. A pandémiára vonatkozó hírtömb élére kiemelt címként került be az orbáni haditerv kifejezés. Ebből a hírfolyamból érdemes kiemelnünk, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra szólította fel a tagállamokat, hogy járuljanak hozzá a koronavírus gyógyítására és a vakcina kifejlesztésére létrehozott 15 milliárd dolláros alapítvány munkájához az elkövetkező három hónapban. Kiemelik a Johns Hopkins Egyetem adatait is: 29 millióan fertőződtek meg világszerte, ebből 19 millióan felgyógyultak és 924 ezer az áldozatok száma.

Mi lesz veled, Klubrádió?

 
Bolgár György, Arató András
 
 

Elveszítheti a kormánnyal kritikus Klubrádió a frekvenciáját, olvashatjuk a Washington Postban az AP hírügynökség tudósítását, ami az Európa Tanács emberi jogi ügyekért felelős biztosának, Dunja Mijatovicsnak a véleményével indít, aki ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog erről illetve a sajtószabadság megfosztásáról az illetékesekkel.  A cikk részletezi, hogy számos pert nyert meg a rádió, míg végül 7 éves engedélyt kapott a működéséhez, ám eközben országos lefedettségétől megfosztották. Bírálja a kormány-kinevezettekkel feltöltött médiatanácsot, amelynek döntését sok esetben kompetenciájának hiánya, illetve az objektivitás mellőzése jellemezte. Az írás megjegyezi, mindezekkel ellentétben a sokszínű média és sajtópiac megteremtése lenne a feladata. Az International Press Institute, a neves Nemzetközi Sajtó Intézet is hosszas elemzést közöl a Klubrádióval történtekről. Megállapítja, amennyiben az Európai Unió tétlenül nézi, hogy teljesen felszámolják Magyarországon a sajtószabadságot, addig semmi remény a frekvencia újbóli elnyerésére. Idézi Arató András Klubrádió elnököt, aki cáfolta a hatósági döntés indoklásának igazságát. Az intézet igazgatóhelyettese, Scott Griffen szerint ez a döntés csak azt bizonyítja, hogy Orbán a maradék sajtószabadságot is ki akarja irtani. Ahogy a Washington Post, úgy a Nemzetközi Sajtó Intézet is idézi a Klubrádió közleményét a cikkben. Nem mellesleg számos médium számolt be a szeptember 11-én történt, Klubrádiót érintő jogfosztásról: többek között a Yahoo News, a Reuters, a Deutsche Welle, a régiónkat monitorozó Balkan Insight, Taiwan News, Der Spiegel, az osztrák közszolgálati ORF, az orosz nyelvű EURabóta a többi sajtóorgánummal együtt kiemelte, hogy az egyetlen és utolsó független rádió Magyarországon a Klubrádió.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.09.14. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit