„Klubrádió
Esti gyors

Freeszfe: Erzsébetvárosban folytatja az egyesület

8/02/2021 23:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Erzsébetvárosban kaptak új helyet az SZFE autonómiájáért harcoló diákok és tanárok. Csató Kata bábművész, az egyetem sztrájkbizottságának tagja elmondta: kulturális központot és alkotóműhelyt szeretnének létrehozni, folytatják a munkát a diákokkal, és jönnek új projektek is. Akárcsak a Klubrádió, a Freeszfe egyesület is várja a támogatók segítségét.

2021. február 08. Esti gyors / részlet, Csató Kata (21.02.08.)
04:58
00:00

Erzsébetvárosban hoz létre alkotóműhelyt a Freeszfe Egyesület;  a Damjanich utca 4. szám alatti, felújított épület bérleti jogát nyerte el a Várkonyi Zoltán Alapítvány. A VII. kerületi helyszín azoknak a diákoknak és tanároknak ad otthont innentől, akik harcoltak az egyetem autonómiájáért, és nem fogadták el a hatalom által rájuk erőltetett modellváltást, valamint új vezetést. Az alapítvány legfőbb célja a Színház- és Filmművészeti Egyetem 155 éves hagyományának ápolása, szellemi örökségének továbbvitele és megújítása – olvasható a Klubrádióhoz is eljuttatott közleményben.

Csató Kata bábművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkbizottságának tagját kérdeztük az Esti gyorsban a fejleményekről. Elmondta: kulturális központot és alkotóműhelyt szeretnének létrehozni. Mindenképpen folytatják az elkezdett alkotói munkákat, és folyamatosan készítik elő a diákokkal az új projekteket.

Az új intézmény jogilag egyesület, az épületet ők működtetik innentől. A helyszínt az SZFE-n tanító vagy volt tanárok töltik meg eseményekkel, amelyek most alakulnak ki. Ezért reméli, hogy a közeljövőben ezt részletesen elmondhatják sajtótájékoztatón, és akkor mindenre fény derül.

Mindenféleképpen szeretnének lehetőséget biztosítani a hallgatóknak a továbblépésre. Gondoltak a különböző korosztályokra, szerveznek kurzusokat, előadásokat gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek, szeretnének együttműködni más egyetemekkel és Csató Kata bízik benne, hogy lesznek komplex műfaji találkozók is.

Pár évvel ezelőtt az önkormányzat felújította az épületet, zeneiskolát szerettek volna létrehozni. Különböző méretű termek vannak, meg kell találni mindnek a funkcióját, de Csató Kata alapvetően hasznosnak tartja, hogy iskolaépületről van szó. Pályázaton kapták meg a lehetőséget, bérleti díjat kell fizetniük, és mivel nem állami fenntartású intézmény, közzétették a számlaszámukat, várják a potenciális nézők segítségét. Így aztán a Klubrádió és az egyesület helyzete hasonló, hiszen mi pedig a hallgatók támogatására számítunk munkánkhoz – jegyezte meg műsorvezetőnk, Dési János.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
21.02.08 18:35
Műsorvezető: Dési János