„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy: Kósa és a csengeri örökösnő esete bizarr és nevetséges, de van súlyosabb ügy is

17/02/2021 20:45

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt mondta: Kósa Lajos és a szélhámos csengeri „örökösnő” ügye nagyon bizarr és nevetséges történet. Azonban szerinte a fideszes politikusnak van durvább korrupciógyanús esete is: egy korábbi, ötmilliós cégvásárlás, százmillió fölötti értékű vagyonelemekkel.

2021. február 17. Megbeszéljük - részlet 21.02.17. Hadházy Ákos
13:13
00:00

A Blikk azt írta: a birtokába került ajándékozási szerződés szerint Kósa Lajos fideszes képviselővel a csengeri örökösnő, Sz. Gáborné elhitette, hogy övé egy nagy francia bank 99 százalékos részesedése, amiből 24,09 százalékot neki ajándékozna. Kósa Lajos az ajándékot „köszönettel elfogadta” a szélhámosnőtől, aki felajánlotta neki egy svájci repülőcég osztalékjövedelmének öt százalékát is öt évig. A keddi cikk szerint a politikus azt is köszönettel elfogadta. Kósa Lajos a rendőrségnek korábban azt mondta, hogy nem fogadott el semmit az asszonytól. „Várom a bíróság ítéletét” – ismételgette a kormánypárti politikus, amikor az RTL Híradó riportere az ajándékozásról kérdezte.

Hadházy Ákos független képviselőt kérdeztük, aki szerint itt az merül fel, hogy ajándékot ismeretlen embertől valamiért cserébe szoktak kapni. Egyébként maga is csak hüledezve olvassa a fejleményeket, és akár mosolyogni is lehetne rajta, mert az örökösnő ügye „nagyon bizarr és nevetséges történet”. Szerinte ezzel együtt Kósa Lajosnak van durvább ügye – ahogy a politikus fogalmazott –, hozzá köthető „az elmúlt 30 év legjobban bizonyítható” korrupciós esete.

Mint mondta, két évvel ezelőtt számbolt be arról, hogy Kósa Lajos családja nevére vásároltak egy valódi gazdasági tevékenységet nem végző kft.-t 5 millió forintért, amelyben – ahogy az kiderült a cégnyilvántartásból – 130 milliós vagyon van. Ráadásul akitől vásárolták, azzal a korcsolyaszövetségben Kósa Lajos együtt dolgozik, illetve fontos pozíciót foglal el egy céghálóban, amely foglalkoztatási szövetkezetekhez kötődik. És néhány héttel azután, hogy megkötötték ezt az üzletet, Kósa Lajos „beballagott a Parlamentbe, és beadott egy tövényjavaslatot” a nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról. Ebben az ügyben elindult a nyomozás, bár a vesztegetést „nem volt hajlandó” vizsgálni a rendőrség, a számviteli fegyelem megsértését igen. (Erről az ügyről itt írtunk korábban.)

Általánosságban azt mondta: annak elvileg megvannak a pontos szabályai, hogy valaki segítsen egy politikai célt – más kérdés, hogy ezt nem nagyon szokták betartani. Hozzátette: Magyarországon nem jellemző, hogy politikai szervezetek adományokat kapjanak, pedig ez önmagában nem lenne rossz, mert a pártok leginkább állami támogatásból élnek, függenek a hatalomtól, ha visszatartanak tőlük pénzeket, az adott esetben ellehetetleníti őket. Megjegyezte: bizonyos összeg fölött nyilvánosságra kell hozni az adományozást, és elképzelhető, hogy valaki azért nem vállalja, mert nem akarja, hogy a neve megjelenjen.

A beszélgetésben szóba került Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jachtozása. Hadházy azt mondta: Kósa minden valószínűség szerint nem kapta meg a francia bank negyedét, viszont Szijjártóé azért más történet, mert ott olyan vállalkozótól kapott ajándékot, aki sorra nyeri az állami közbeszerzéseket, ő hívta meg a hajójára, amelynek a bérleti díja egy hétre legalább 60 millió forint. Ezt mindenképpen fel kell tüntetni a vagyonnyilatkozatban.

Megismételte álláspontját azzal kapcsolatban, hogy ezekről az ügyekről a közmédiának nevezett állami médiában nincs szó, nagyon sok emberhez nem jutnak el a botrányok a kormánypropagandán keresztül. Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy amikor – remélhetőleg csak átmenetileg – elveszik a frekvenciát az utolsó független rádiótól, az már diktatúrának nevezhető.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük
2021.02.17. 16:10
Műsorvezető: Bolgár György