„Klubrádió
Reggeli gyors

„Nagyon csúnyákat mondott Kósa”

2/12/2019 13:56

| Szerző: Klubrádió

Elképesztően rosszul érintették a zsidó közösség tagjait az elmúlt egy-két hónapban elhangzott bizonyos közéleti megszólalások. Kövér László, Szakács Árpád, Kósa Lajos igazán sértő szériát produkált – erről beszélt a Klubrádióban Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

2019. december 02. Reggeli gyors-részléet/Interjú Heisler Andrással (19.12.02.)
05:23
00:00

Olyan képtelenek voltak Kósa Lajos zsidókról szóló kijelentései a november végi Fidelitas-kongresszuson, hogy azokkal még vitatkozni sem lehet. Nagyon csúnya mondatok voltak – hangsúlyozta a Klubrádióban Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

A Fidesz-alelnök és országgyűlési képviselő Kósa pártja ifjúsági szervezetének tisztújító kongresszusán a Mérce tudósítása szerint arról beszélt, „ a zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben”.

Heisler András szerint a Mazsihiszt legjobban az zavarja, hogy a fideszes politikus kijelentése egy folyamat része, amely már hónapokkal ezelőtt kezdődött. Ebbe a sorozatba illenek szerinte a Nemzeti Vértanúk emlékművének október végi újraavatásán elhangzottak, Lázár János megemlékezése és elismerő szavai Horthy Miklós néhai kormányzóról annak születésnapján, valamint több újságírói megnyilvánulás is.

A Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusa
 
 Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke beszél a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án. MTI/Kovács Attila
 

Kósa Lajos előtt, az említett alkalmakkor, ugyan senki nem ejtette ki a száján a zsidó szót, de mindenki pontosan tudja, ki, mikor és hogyan beszél róluk, anélkül, hogy megnevezné őket. A zsidó közösséget ez egyre inkább zavarja, az elmúlt hónapok szériája elképesztően rosszul érintette a tagjait – mondta Heisler András.

Az ügy hátteréhez tartozik szerinte, hogy a többi ellenzéki párt az októberi önkormányzati választásokon maga mellé vette a szélsőséges Jobbikot, amely párttal kapcsolatban a Mazsihisz álláspontja mindig nagyon egyértelmű volt. A szervezet a Jobbikkal soha semmiféle párbeszédbe nem bocsátkozott, és ezt a továbbiakban sem kívánja megtenni, másrészt nem akar pártpolitikai, választási küzdelmekbe avatkozni, próbál semleges maradni. Utóbbit azonban sokan félreértették a kormányoldalon, ahol azt várták, hogy a Mazsihisz határolódjon el a Jobbikkal felállt ellenzéki koalíciótól – tette hozzá.

Heisler András kiemelte, a hitközségi szövetség szerint a pártok koalíciókötése szintén pártpolitikai kérdés, és ahogy négy éve nem szóltak, amikor a Fidesz egyes településeken helyi szinten összefogott a Jobbikkal, most sem tették. És akkor sem, amikor a fideszes és ellenzéki képviselők támogatásával most novemberben a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés pénzügyi bizottságának elnökévé választották azt a jobbikos Kulcsár Gergelyt, aki 2015-ben beleköpött a fémcipőkből álló Duna-parti holokauszt-emlékműbe.

Kósa Lajos beszéde ellen másnap, december 1-jén több zsidó szervezet is tiltakozott. Heisler András Facebook-posztban reagált, amiben „három megválaszolatlan kérdést' tett fel a politikusnak. „Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat? Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat? Vagy egész egyszerűen a meghirdetett zéró tolerancia került elég látványosan felmondásra?”

A Szombat publicistája, Gadó János is arról írt, hogy Kósa megnyilvánulása egy olyan folyamat része, amelyben, Kósa előtt csak burkoltan, de zsidók elleni vádakat fogalmaztak meg ismert személyek, Kövér László házelnök és Szakács Árpád, a kormányközeli médiaholding egyik vezető szerkesztője.

Tiltakozott a kormányzattal szerződéses alapon is együttműködő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapítója, Köves Slomó is. Az ortodox rabbi kikérte magának, hogy „a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át”.

A botrány után Kósa Lajos újra megszólalt, hétfőn reggel bocsánatot kért a szavaiért. „A Fidelitas szombati rendezvényén elhangzott mondataimban, talán félreérthető módon, arra utaltam, hogy az ellenzéki együttműködés a holokausztban elveszített zsidó honfitársainkon korábban gúnyolódó jobbikosokra is kiterjed, őket legitimálja. Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek” – írta a Fidesz alelnöke.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Heisler Andrással
2019. december 02., hétfő 08.20
riporter: Szénási Sándor