„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Az ügyészség is elismeri, hogy törvénymódosítással fedeztek egy csalót

22/05/2020 15:05

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint a fideszes Simonka György ügye az elmúlt 30 év egyik legsúlyosabb korrupciós esetévé lépett elő, hiszen ez az első alkalom, amikor az ügyészség állítja, hogy a parlament „egy csaló üzelmeinek fedezésére” hozott törvényt. Felvetődhet a törvényalkotók felelőssége is, de Polt Péter legfőbb ügyész szerint szó sincs vesztegetésről.

2020. május 22. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.05.22.)
08:00
00:00

Hivatalos, hogy a törvényalkotásig érnek a Simonka-ügy szálai, Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott válaszában elismerte: a vád alá helyezett Békés megyei országgyűlési képviselő elérte, hogy számára kedvező törvénymódosítást hajtsanak végre a parlamentben. 

„Simonka György kérésére semmilyen törvényt nem módosítottunk” – így reagált a Népszavának Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki szerint a Fidesz-frakció kizárólag a közjó érdekében, általános szabályzási igénnyel terjesztett elő vagy fogadott el törvényjavaslatokat.

Hadházy Ákos független képviselő szerint az elmúlt 30 év egyik különleges súlyos korrupciós ügyévé lépett elő a Simonka-ügy. Ugyanis ez az első olyan eset, amikor az ügyészség állítja, hogy a magyar parlament úgy hozott törvényt, a miniszter úgy hozott rendeletet, hogy „egy csaló üzelmeit fedezzék”. Olyan törvényt hozott a parlament, és olyan rendeletet Fazekas Sándor, amely alapján a Simonka-féle szervezet remélhette, hogy nem kell visszafizetnie azokat a pénzeket, amelyeket elcsalt. Hadházy hangsúlyozta: ezt nem ő állítja, hanem a vádirat. Amikor még nem ismertették a vádiratot, megkapta egy másolatát, akkor is rákérdezett Polt Péter legfőbb ügyésznél, aki tagadta, hogy Simonka jogszabály-módosítást ért volna el. Ezért ment el a bírósági tárgyalás első napjára, ahol felolvasták a vádiratot, és ott is benne volt szó szerint: Simonka sikeresen kezdeményezett törvénymódosítást azért, hogy ne legyen következménye az ügyeinek – Tehát Kósa Lajost a vádirat cáfolja. Ezután a képviselő számára is meglepő módon, amikor újra rákérdezett, Polt Péter fel is sorolta, hogy melyik napon módosították az említett jogszabályokat. Jakab István parlamenti alelnök, Győrffy Balázs agrárkamarai alelnök (mindketten fideszes politikusok) kezdeményezte a javaslatot, és Fazekas Sándor volt a földművelésügyi miniszter.

Közölte: a miniszteri rendelet lényegében azt mondja ki, hogy ha a dokumentumok alapján nem lehetett megállítani, hogy az adott támogatást valóban arra költötte a szervezet, amire kapta, akkor ne kelljen visszafizetnie a pénzt, ha később pótolja. Van Magyarországon egy szó, amit mindenki ismer, hogy „lepapíroz”, és a Simonka-vádirat erről szól Hadházy Ákos szerint: rengeteg támogatást kaptak, amit vállaltak érte, azt nem valósították meg, viszont vittek számlákat, amelyekről a NAV nyomozása megállapította, hogy hamisak voltak, és vissza kellene fizetni a pénzt. „Erre bemegy Simonka Jakab István parlamenti alelnökhöz és a miniszterhez, és azt mondja: hozzatok olyan törvényt és rendeletet, hogy ne kelljen visszafizetni, ha később mégis megcsinálom! Nem voltak jók az első papírok, hozok majd másik papírokat” – fogalmazott. Hozzátette: mindig spórolt a maffia kifejezés használatával, de itt a maffiának az egyik ismérve már fennáll, el tudja érni a törvények neki kedvező módosítását. Megismételte: ezt a magyar ügyészség mondja.

Hadházy megkérdezte Polt Pétertől azt is, hogy meghallgatták-e az említett képviselőket, miért nem ülnek ők is a vádlottak padján. Erre még nem válaszolt, de kiadott egy közleményt, amelyben az áll, hogy fel se merül a vesztegetés, ahogy Kósa Lajos nyilatkozatában is szerepel, „a közjó érdekében” hozták szerinte ezeket a módosításokat. Azt is megkérdezte, hogy egyáltalán kihallgatták őket, kíváncsi a válaszra.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly augusztusban közölte, hogy Simonka György és 32 társa ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Reggeli gyors
2020.05.22. 08:10
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert