„Klubrádió
Esti gyors

Miért érzem úgy, hogy megint megpróbáltak átverni bennünket? – Hardy Mihály jegyzete

26/02/2021 17:18

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

„A hivatalos hazudozók, a kormányzati háryjánosok egyik fontos ismérve, hogy átlagos módon ellenőrizhetetlen, de jól hangzó kijelentésekkel traktálják a publikumot.” Hardy Mihály Szijjártó Péter egyik nemrégiben tett nyilatkozatát értelmezte.

2021. február 26. Esti gyors-részlet / Hardy Mihály jegyzete 2021.02.26.
02:18
00:00

Nem tudom, hogy elgondolkodtak-e az elmúlt napokban azon a furcsa bejelentésen, amit Szijjártó Péter külügyminiszter tett Brüsszelben. A magyar diplomácia vezetője nem kevesebbet állított, mint hogy több európai ország vezetője úgymond „elkérte a moszkvai telefonszámot, ahonnan vakcinát lehet rendelni.” Nyilván képletesen értette. Pontosabban, reméljük, hogy úgy értette. Mert komoly ember ekkora blődséggel – remélhetőleg – nem áll a nyilvánosság elé.

Nem ez az első olyan kijelentés magyar kormánytagoktól, ami – hát, hogy is fogalmazzak finoman – szóval, köszönőviszonyban sem áll a valósággal. A hivatalos hazudozók, a kormányzati háryjánosok egyik fontos ismérve, hogy átlagos módon ellenőrizhetetlen, de jól hangzó kijelentésekkel traktálják a publikumot. Mert mit is állít a külügyminiszter? Hogy a többi európai országnak nincs olyan jó viszonya Moszkvával, mint nekünk, a Vlagyimir Putyin szívének olyan kedves magyaroknak. Tényleg? Ugyan ki hiszi el, hogy a berlini vagy párizsi hívásokat nem fogadják a Kremlben, ehhez a Bem rakparti szájhős közreműködésére van szükség?

A másik, nem kevésbé átlátszó törekvés a Szijjártó-féle mondásban pedig alighanem az, hogy az orosz vakcinavásárlást elfogadhatóvá tegye az itthoni közönségnek. Hogy az valójában rendben van, csak az a fránya Brüsszel már megint fékezi-szabotálja az európai beszerzést. Hát akkor ezt is tegyük tisztába! Oroszország a mai napig nem kérte hivatalosan a Szputnyik V európai engedélyezését. Hogy mi okból, azt tényleg Moszkvában kell megkérdezni. Mindenesetre Varsóban és Prágában már közölték: a beutazóknál nem fogadják el sem az orosz, sem a kínai védőoltást. Nyilván addig, amíg azt normális, értsd európai módon meg nem vizsgálták és be nem fogadták.

Miért érzem úgy, hogy megint megpróbáltak átverni bennünket? A külügyminisztériumban, úgy látszik, valamiért extra kedves projekt az orosz és a kínai vakcina beszerzése. A pesti flaszteron ilyenkor szokták a szájhős sanghaji vagy moszkvai nénikéjét emlegetni….

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2021. február 26-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.