„Klubrádió
Esti gyors

Hogy a szabadság megmaradjon a járvány utáni időkre is – Kárpáti Iván jegyzete

23/02/2021 17:54

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ha valaki az elmúlt egy évben csak halkan is felvetette, hogy rendkívüli helyzetben is ragaszkodnunk kell bizonyos jogállami keretekhez, hogy nem áldozhatjuk fel teljes mértékben a szabadságunk minden részét egy csalóka, relatív biztonság érdekében, nem csinálhatunk a világból egy globális Kínát, totális megfigyeléssel, azt rögtön leüvöltötték, anyagyilkosnak titulálták. Ebben élen járt a független magyar sajtónak egy része is.

2021. február 23. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.02.23.
01:50
00:00

Hollandiában és Csehországban is született olyan bírósági döntés, ami kétségbe vonta egyes járványügyi intézkedések megalapozottságát. Hangsúlyozom, nem azt kérdőjelezték meg, hogy szükség van akár nagyon szigorú szabályokra is, hanem számonkérték a törvényhozókon, hogy milyen alapon döntenek életekről, egzisztenciákról. Ha csak úgy bemondásra, az nem elég.

A sokáig remekül teljesítő Szlovákia az egyik legszomorúbb példa lett arra, hogy mi történik, ha egoista politikusok egymással is harcolva döntenek, miközben mindenki a szakértőkre mutogat, ők meg vissza a politikusokra.

Ha valaki az elmúlt egy évben csak halkan is felvetette, hogy rendkívüli helyzetben is ragaszkodnunk kell bizonyos jogállami keretekhez, hogy nem áldozhatjuk fel teljes mértékben a szabadságunk minden részét egy csalóka, relatív biztonság érdekében, nem csinálhatunk a világból egy globális Kínát, totális megfigyeléssel, azt rögtön leüvöltötték, anyagyilkosnak titulálták. Ebben élen járt a független magyar sajtónak egy olyan része is, amelyik egyébként méltán tekinthető más időkben a demokrácia és a szabadságjogok védelmezőjének.

De ne kotorásszunk másoknál, nem titok, erről a Klubrádióban sincs egységes vélemény, ha hallgatják, olvassák, mondjuk az Esti gyors előtti jegyzeteinket, már feltűnhetett. Minden híreszteléssel szemben ez egy sokszínű szerkesztőség. Mind hiszünk a demokráciában, a szólásszabadságban, és éppen ezért vitatkozunk is néha egymással, és nem csak járványkezelésről.

Nagyon szeretném, ha a nézeteknek ez a sokszínűsége, a szabadságnak egy magasabb foka megmaradna a járvány utáni időkre is. Vigyázzunk rá, legalább úgy, mint az életünkre.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. február 23-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.