„Klubrádió
Esti gyors

Borosok - Szénási Sándor jegyzete

27/01/2021 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Aki nincs a körön belül, az nem kap pénzt, aki viszont kap, az csak egy korrupciós láncban juthat a lóvéhoz, amelynek tehát egy szeme lesz ő is, de ki bánja.

2021. január 27. Esti gyors-részlet (2021.01.27. Szénási Sándor jegyzete)
02:31
00:00
Botrány lett a Turisztikai Ügynökség által a balatoni borászok között kiosztott pénzekből, mi nem csoda, mert, amint azt a 24.hu megírja, az egyedi támogatásokról egy titkos találkozón döntöttek, amelyet a Balaton Kör elnöke, Laposa Bence szervezett, sőt ő adta át az ügynökségnek azon borászok listáját, akiket az államnak, vagyis hát az adófizetőknek sürgősen meg kell segíteniük, különben nemzethalál lesz. Vagy bármi, amit ilyenkor a politikusok szoktak mondani.

Laposa Bence természetesen a saját borteraszait sem hagyta ki az osztásból, sőt, de hát bolond is lett volna így tenni a mai világban.

Aki nincs a körön belül, az nem kap pénzt, aki viszont kap, az csak egy korrupciós láncban juthat a lóvéhoz, amelynek tehát egy szeme lesz ő is, de ki bánja. A többi, kihagyott borász persze bánja, nagyon is, de hát közülük ki a Turisztikai Ügynökség tanácsadója? Naná, hogy Laposa Bence, úgyhogy csókolom, lehet hazamenni.

De ezek nem mentek haza, hanem kiverték a hisztit. Hogy ez mégis micsoda dolog. Hogy ez felháborító disznóság. Hogy az nem lehet, hogy annyi borász szív hiába onta vért. Nem lehet, hogy nincs illem, tisztesség, értékrend, magyar becsület ezen a világon. Hallod, Laposa?

Laposa először kicsit megdöbbent a parasztlázadáson, aztán úgy döntött, meghallotta a fenti szavakat, és az elnökséggel együtt lemondott a Balaton Körben. Hogy a pénz újraelosztását javasolta volna, arról nincs hír. Arról sem, hogy az eset olyan felforgató hatással bírna, amelynek következtében mától a tisztesség és átláthatóság vakító világossága áradna el a viharvert hazán, és a közügyek, és közpénzek elszámoltathatósága addig a ma még abszurdnak tűnő állapotba jutna, amikor is az állam fizet az újságíróknak, ha hajlandók közérdekű adatokat kikérni, azokat átvizsgálni, és adott esetben börtönbe juttatni a magukról megfeledkezett tisztviselőket.

Ilyesmiről persze nincs szó. A tisztviselők, a Turisztikai Ügynökség emberei, akik a közpénzt titkos találkozón, előre meghatározott személyeknek ítélték oda, csak néznek a szemükkel, és nem értik az egészet. Hiszen úgy jártak el, ahogy kell, ahogy szokás, és ahogy az el van várva tőlük. Járvány van, az igaz, de az ilyen rendszeridegen dolgokat, hogy lázadás, meg lemondás, talán nem kéne bevezetni.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. január 27-i Esti gyorsban hangzott el.