„A
Esti gyors

Hadházy: Zsarolástól félnek, ezért nem szállnak ki a tisztességesen indult fideszesek

3/01/2021 10:10

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos szerint ma is sok tisztességes, de legalábbis tisztességesen indult helyi fideszes képviselő van, akik azonban ma már mind leköteleződtek a rezsimnek. Legtöbbjük beszállt kisebb-nagyobb, anyagi előnnyel járó, korrupciógyanús ügyletekbe, tehát zsarolhatók. 

2020. december 28. Esti gyors (2020. december 28., hétfő 18:15)
48:07
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván, Selmeci János, Kárpáti János, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Herskovits Eszter, V. Nagy Gyöngyi

Az év utolsó hetében az Esti gyorsban egy-egy hosszabb interjút hallhattak. Hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdezte Dési János. 

Azt mondta: Orbánéknak korábban azért kellett a hatalom, hogy a nagy pénzekhez jussanak, de most már azért kellenek ezek a pénzek, hogy a hatalmukat és ezen keresztül a szabadságukat is megtartsák. Maguktól nem fognak, nem tudnak visszafordulni a korrupció útján, erre csak az ellenzék, illetve a választók kényszeríthetik őket. Azt viszont nem ígéri, hogy ha nyer az ellenzék, azonnal felszámolja a korrupciót, mert az annyira elterjedt már az országban, hogy jóformán rendőr sincs elég az ügyekre. Ráadásul azon az oldalon is vannak tisztességtelen haszonlesők. Aki ennek ellenkezőjét állítja, az hazudik. Fontos azonban, hogy ha megszüntetni nem is lesz képes egy új, másik kormány a visszaéléseket, de olyan törvényeket kell hoznia, hogy megnehezítse a törvénytelenségek elkövetését, és az a feladata, hogy ha a saját emberei buknak le, akkor annak is legyenek következményei. Ha majd a választók elhiszik, hogy a mostani ellenzék így kormányozna, akkor nyerhet, addig nem.

Putyin Budapesten - Közös sajtótájékoztató
 
Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Úgy látja: a miniszterelnök nem zseni, csak volt egy-két jó ötlete – a saját szempontjából. Például amikor a 2010-es győzelem után bejelentették, hogy lecsökkentik a parlament létszámát, a fideszesek tudták, hogy ha ugyanakkorát nyernek is, sokan kiesnek közülük, ezért versenyben nyomták az igent a legdurvább törvényekre is. Hadházy Ákos kijelentette: amit a miniszterelnök csinál, az semmi más, mint a putyini orosz rendszer másolása, ezt kell megállítani, különben lesz még hová fejlődnie Orbánnak. Szerinte ma is sok tisztességes, de legalábbis tisztességesen indult helyi, országos fideszes képviselő van, akik azonban ma már mind leköteleződtek a rezsimnek, mert legtöbbjük beszállt kisebb-nagyobb, anyagi előnnyel járó, korrupciógyanús ügyletekbe, tehát zsarolhatók. Kubatov Gábornak szerinte mindenkiről van egy papírja – ezért nem lépnek ki a rendszerből. 

Arról is beszélt, hogy kötelességének érzi a korrupciós ügyek leleplezését, az igazság elmondását, de azért közben emberileg nagyon érzékenyen érintik az ellene indított kormányoldali lejárató kampányok, igenis fájnak neki ezek a támadások, szenved tőlük, főleg, hogy a rágalmazók a szüleit vették elő teljesen alaptalanul. Tudja, hogy sokan unják már az újabb és újabb korrupciós leleplezéseket, mert annyi van belőlük, mégis meg kell mutatni, hogy itt egy rendszerről van szó, és hogy az milyen. „Mégis mit csináljak akkor? Hallgassak?...” – kérdezte. Lehet érvelni ájulásig, csak az igazsággal, nem úgy, mint a kormány, amely goebbelsi módszereket használ.

 
Hadházy Ákos független képviselő a 260 ezer összegyűjtött nemzeti konzultációs ívvel a budai Várban (Kép: Facebook)

Példákat is mondott az általa felderített, nyilvánosság elé tárt ügyekre – Farkas Flórián, Boldog István, lélegeztetőgépek, Simonka György. Utóbbi ügyéről úgy gondolja, hogy kivétel, amely ebben az esetben erősíti a szabályt, vagyis azt, hogy a kormányzat romlottan működik. Megemlékezett azokról az ügyészekről, aki végigverték az igazságszolgáltatáson Simonka ügyét (hallott arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész próbálta elsimítani). Megjegyezte, hogy öt érintett ügyészből három már nincs a vádhatóságnál, egyikük pedig öngyilkos lett. Ráadásul Boldog és Simonka még szabadlábon van, és ezzel továbbra is biztosítják a Fidesz kétharmadát. Amúgy Simonka nem szokott neki visszaköszönni, amikor összefutnak a folyosón. 

A lélegeztetőgépekről azt mondta, most tud már annyit a két és fél-, háromszoros áron beszerzett szállítmány ügyében, hogy azt gondolja, meg kell írnia a feljelentést. Az is teljes képtelenség, hogy mennyit vettek – tette hozzá. A döntést valószínűleg a miniszterelnök egyedül hozhatta meg. Szerinte egy új kormány esetén ez kell, hogy az egyik olyan ügy legyen, amelynek jogi következményei is lesznek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Hadházy Ákos a felcsúti kisvasúton (fotó: Facebook)

Esti gyors
2020. december 28., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János